Kako Croatia Airlines smije štrajkašima smanjiti plaću i oduzeti godišnji?

Foto: Borna Filic/PIXSELL, Igor Soban/PIXSELL

RADNICI Croatia Airlinesa u ponedjeljak kreću u štrajk nakon što je 11. lipnja propao posljednji pokušaj mirenja Uprave i sindikata, koji su najavili da od 9. srpnja prestaju s radom dok Uprava ne pristane na njihov prijedlog Kolektivnog ugovora. Radnici traže veće plaće i bolje uvjete rada, što podrazumijeva manje prekovremenih sati te dugotrajnije kolektivne ugovore.

Šef Uprave CA Jasmin Bajić nakon najave štrajka uputio je pismo svim zaposlenicima, u kojem je najavio da će se radnicima u štrajku stornirati odobrenja za godišnje odmore u srpnju i kolovozu i smanjiti plaće. Smije li to učiniti? O tome smo porazgovarali sa Srećkom Vukićem, odvjetnikom specijaliziranim za radno pravo.

Vukić nam je rekao da uprava ima pravo donijeti odluku da više ne poštuje istekli kolektivni ugovor te da im plaće isplaćuje prema aktualnom pravilniku o radu.

"Mogu im smanjiti plaće"

"Ako je dosad osnova za isplatu plaća bila kolektivni ugovor, ako je isti istekao, tada se primjenjuje pravilnik o radu, a ako nemaju taj pravilnik, onda se plaće isplaćuju prema ugovoru o radu. Uprava je i prije mogla prestati isplaćivati plaće prema KU koji je istekao, no mogla je isto tako i nastaviti isplaćivati plaće po tom principu", objasnio nam je Vukić.

Pitali smo ga što je s ukidanjem prava na godišnji odmor, može li Uprava CA stornirati odobrenja za godišnje u srpnju i kolovozu.

"Ako su radnici dobili rješenje o korištenju GO, onda im uprava ne smije stornirati godišnji, 15 dana prije GO oni moraju dobiti rješenje i to pravo im ne smije dirati", objasnio je Vukić za Index.

Bajićevo pismo radnicima

Podsjetimo, Bajić je zaposlenicima poslao mail u kojem stoji:

"U cilju minimiziranja štetnih posljedica i zbrinjavanja naših putnika koji će biti pogođeni štrajkom, Poslodavac će poduzeti sljedeće mjere koje će nas sve afektirati, i to:

1. svim radnicima storniraju se odobrenja za godišnje odmore u srpnju i kolovozu, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji će se komunicirati direktno od nadređenih,

2. plaće za srpanj i nadalje neće se više isplaćivati po isteklom KU već prema Pravilniku o radu,

3. radnicima koji štrajkaju, sukladno čl. 216 Zakona o radu, razmjerno će se umanjiti plaća i svi dodaci na plaću,

4. članovima posada uvest će se obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih,

5. radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvodi se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka i sve dok se ne saniraju posljedice štrajka."

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Andre Šarinić za Index je rekao da im je Kolektivni ugovor (KU) istekao još krajem 2016. godine te da im se plaća nastavila isplaćivati prema tadašnjem Kolektivnom ugovoru.

"Nakon što nikako nismo postigli dogovor oko novog KU, lani smo u kolovozu najavili štrajk i tada se uključio ministar prometa Oleg Butković. Odustali smo od štrajka i tada smo potpisali promemoriju da će se isplaćivati plaće kao u prijašnjem KU i to je vrijedilo sve dosad, a sad je Uprava odlučila to ne provoditi. To je način pritiska na nas da opet odustanemo od štrajka", rekao nam je Šarinić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.