Kako bi izgledale prave reforme? Počnimo od hrpe otkaza i crkvenog poreza

Foto: Index/EPA

POČELA je i politička 2019. godina i, kako se čini, bit će prilično burna. Pojavljuju se novi pokreti i novi ljudi, a jasno je i da više od pola sadašnjeg sabora neće biti ponovno izabrano. No nekako nam nedostaje novih ideja.

I dalje se politika pokušava a da se jasno ne kaže koje promjene treba učiniti kako bi Hrvatska ušla u red razvijenih liberalnih demokracija i razvijenih liberalnih ekonomija.

I dalje se pokušava govoriti o ''reformama'' a da se jasno ne kaže kako će te reforme neke kategorije građana prilično boljeti. I dalje se izbjegava reći kako se Hrvatska mora bitno mijenjati. Stoga vam ovdje nudimo popis promjena koje bi doista pomogle da ova zemlja postane bliža onima koji bi nam trebali biti uzor, a to su Austrija, Njemačka, Nizozemska, Danska, Norveška, Švedska, Finska…

Evo što bi političari trebali reći biračima

Ukratko, ako želite ponuditi nešto novo, hrvatskim glasačima treba reći:

Da, bit će otkaza u javnom sektoru, jer manje stanovnika treba manje službenika, a tu su i računala i optimizacija poslovnih procesa.

Da, uvest ćemo mjerenje učinkovitosti rada u javni sektor, tako da će plaća ovisiti o tome koliko se napravilo (a ne koliko se dugo sjedi na poslu).

Otkazi viškovima se odnose i na zdravstvo, ako niste medicinsko osoblje. Bolnice ne trebaju cijelu pravnu službu i računovodstvo veličine firme koja ima 20 stranih predstavništava.

Sudbine Ine, Petrokemije i sličnih nas ne zanimaju jer ćemo 30 infrastrukturnih firmi ostaviti u državnom vlasništvu, a sve ostalo ide na prodaju ili kao poklon radnicima. Da, dobro ste čuli, svih 1400 državnih firmi će se prodati.

Državna jamstva ostaju, ali ih osobno potpisuju i članovi vlade i članovi uprave firme koja ih je dobila - pa ako se aktiviraju, država se naplaćuje od navedenih.

Da, uvest ćemo vaučere i konkurenciju u obrazovanje. Što to znači? Da će svi dobiti vaučer za srednju školu i fakultet koji će moći iskoristiti na bilo kojoj privatnoj ili državnoj školi ili faksu, pa će onaj tko je dobar imati više učenika i studenata, a onaj tko je loš - manje. Sukladno tome će se dijeliti i novac za obrazovne ustanove.

Da, ukinut ćemo monopol HZZO-a, kako biste svoje novce za zdravstveno mogli dati osiguravajućem fondu u koji vjerujete. Dio ćete, naravno, i dalje davati solidarno, ali će biti jasno kome i zašto ide. Za ostalo sami birate osiguravatelja, a on uslugu ugovara s bolnicama i drugima pa ako niste zadovoljni - birate drugog, a ustanova gdje nisu profesionalni i ljubazni ostaje bez novca za plaće.

Da, jasno ćemo vam reći da ako dodatno ne štedite nećete imati mirovine veće od socijalne pomoći jer nemate petero djece potrebno da Bismarckov sustav funkcionira.

Ukinut ćemo (osim za javni sektor) doba odlaska u mirovinu. Sa 67 godina svaki građanin koji živi u Hrvatskoj će dobiti nacionalnu mirovinu 50 % veću od socijalne pomoći. Ostalo? Dobit ćete koliko ste sami uplatili u fondove pa u mirovinu uredno možete i s 50 i sa 75, kako god sami želite posložiti svoj život.

Ukidanje županija, revizija povlaštenih mirovina...

Sve povlaštene mirovine (odnosno dio mirovine koji nije došao uplatama) odvajaju se od mirovinskog sustava i postaju proračunsko davanje jer su posljedica političke odluke. Dodatno, svi modeli povlaštenih mirovina idu na reviziju jer ne bi smjele bitno odskakati od radničkih.

Da, ukinut ćemo županije i sve općine i gradove koji ne uspijevaju pružiti građanima primjeren komunalni standard.

U svakom slučaju, (grado)načelnici općina i gradova do 5000 ljudi će biti volonteri i to im treba biti čast, kako je to u manjim mjestima na Zapadu. Isto se odnosi i na predstavnike manjina (donačelnike, dogradonačelnike, dožupane) - neka ih ima svaka iole relevantna manjina, jer manjine su bogatstvo Hrvatske, ali to nije profesionalni posao, nego čast.

Vezano za prethodno, kako bi svi mogli obavljati svoje obveze i dužnosti, dva dana tjedno lokalna samouprava radit će popodne. Kao i sve državne službe koje izravno komuniciraju s građanima.

Sve male ustanove (škole i slično) se ukidaju i postaju ispostave veće ustanove, jer škola s 20-30 zaposlenih nema razloga imati administrativno osoblje i ravnatelja.

HŽ-putnički prijevoz ostaje bez subvencija pa ako žele plaće neka kvalitetnom uslugom preotmu putnike autobusima, jer država neće plaćati prazne vlakove.

Nijedno proračunsko plaćanje nije besplatno

Zabranjuje se da se ijedno plaćanje iz proračuna navodi kao ''besplatno'', tj. uz sve ''besplatno'', od udžbenika do spomenika, bit će postavljena oznaka tko je to zaista financirao (npr. ''Ovaj udžbenik/spomenik/grah su vam omogućili građani Zagreba'').

Uvodi se plaćanje crkvenog poreza po njemačkom ili talijanskom modelu, dakle crkveni porez na plaće, ne samo zato što je vjera osobna stvar i što je obveza vjernika financirati crkvu nego i zato što su ovako svećenici de facto stavljeni u položaj javnih službenika, a službenik će teško kritizirati svojeg poslodavca - državu. Da, uloga crkve je da bude kritična i prema državi.

Hrvatska televizija se smanjuje na 300 ljudi, jedan televizijski i dva radijska kanala, plaćeno iz proračuna, sve ostalo se prodaje, a zbor i orkestri se pridodaju kulturnim ustanovama.

Nećemo državno financirati hrpu medija i kulturnih sadržaja, ali ćemo svakom građaninu ostaviti pravo da dio poreza izravno usmjeri tamo gdje želi jer zašto bi to umjesto samog građanina radile neke - jednom lijeve, a drugi put desne - ''komisije''?

Država će porezni sustav posložiti tako da se izbjegavanje plaćanja poreza ne isplati. Npr. uvest će porezne olakšice na radove u stanu/kući, tako da će sami građani tražiti račune, jer će im se to isplatiti.

Naravno, porezi će se smanjiti jer će država manje trošiti, a porezni sustav bitno pojednostaviti i neće se mijenjati svake godine (osim u smislu uvođenja još jednostavnijeg).

FINA-u treba ukinuti

Vezano za otkaze u javnom sektoru, nećemo ljude ostaviti na ulici, svatko suvišan će dobiti otpremninu i bon za zanat/veleučilište po želji.

Tipske potrošne stvari država i javni sektor će nabavljati elektroničkom dražbom – modelom koji po iskustvu dovodi do najnižih cijena i najmanje muljanja.

Finu treba ukinuti jer ako bez nje može ostatak svijeta, možemo i mi.

Račune treba plaćati, ali na ovrhama se nemaju što bogatiti odvjetnici i javni bilježnici. Sustav ovrha treba posložiti kako je u Sloveniji, automatiziran, pa neka troškovi postupka budu 50, a ne 700 kn.

Posebne boje za državne automobile

Porezni i drugi inspektori su savjetnici gospodarstvu, a tek ako netko ono što treba popraviti ne popravi u roku 15-30 dana, ide kazna. Izuzetak su teški prekršaji, npr. nađene tisuće kuna viška u blagajni.

Poljoprivredni poticaji su zlo.

Marihuanu ćemo legalizirati i to po kanadskom modelu.

Državni automobili i automobili državnih firmi će imati tablice posebne boje, da ih svaki porezni obveznik može prepoznati.

Pravosudni sustav, od DORH-a do sudova i izvršenja sankcija, mora postati brz i učinkovit, ma koliko to promjena tražilo. I da, svi u tom sustavu su neovisni, ali i podložni opravdanoj kritici javnosti, a onaj kome smeta opravdana kritika ne mora se baviti tim poslom.

I na kraju, svakom radniku isplatiti bruto II plaću na račun pa neka sam plati poreze i doprinose, kako bi svaki radnik bio svjestan koliko od svog novca daje državi i kako se valja ponašati kada od te države ne dobije uslugu ili dobije neljubaznu i lošu uslugu.

Za sve ostalo tu su Bandić i HDZ

Za sve ostalo, za postojeći hrvatski državni kapitalizam koji se samo simbolima razlikuje od državnog socijalizma, tu su HDZ i MB365, a za svijet bajki tu je Živi zid.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.