Kajtazi: Faber želi imena ljudi koji imaju oružje? Prvo neka mi da svoju plaću

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

DA bi se tragedija poput one koja se sinoć dogodila u Međimurju mogla dogoditi, upozorio je, kaže, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Tvrdi da ga je alarmirao da je u romska naselja stigla velika količina oružja, na što mu je, pak, oštro odgovorio Božinovićev savjetnik - Vladimir Faber.

Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova, izjavio je: ''Rekao si informaciju da u naselju ima oružja. Što to znači? Ja vam sad kažem da i u drugim naseljima ima oružja, ima i trgovine ljudima, zlostavljanja djece i obiteljskog nasilja, kamatarenja, lihvarskih ugovora, ima svaki dan narušavanja javnog reda i mira."

''Ova policijska uprava, kojoj, prije svega, čestitam na sinoćnjim aktivnostima, u posljednjih pet godina oduzela je 37 komada zabranjenog oružja. To je dovoljno da se naoruža jedna diverzantska satnija'', kazao je Faber.

''No problematično je to što gospodin Kajtazi ne kaže tko drži oružje. Onda eventualno možemo dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija. Ovo nije '88. Policija ne može ući ni u čiji dom, kuću, štagalj, ili bilo gdje bez sudskog naloga, a on se može dobiti samo na temelju zakonskih pretpostavki. Ovo je najobičnija floskula zbog izbjegavanja vlastite suodgovornosti'', kazao je Faber.

"Skrenuo sam pozornost na oružje"

"Uime Saveza Roma u RH Kalisar, uime suradnika i u osobno ime, izražavam sućut obiteljima'', rekao je Kajtazi za RTL.

Informacije da i sam ima kuću u Paragu komentirao je rekavši da ''moli one koji su to rekli da mu dostave ključeve te kuće''. 

''Ako je politikantstvo to što sam skrenuo pozornost na činjenicu da postoji oružje u romskom naselju i da treba razgovarati o tome kako ga otkloniti, onda sam ja politikant, slažem se. Ako je mislio da mu trebam dostaviti ime i prezime, i to ću mu učiniti. A prije toga ću mu dostaviti svoj tekući račun, neka mi pošalje svoju plaću pa ću ja odraditi njegov dio posla'', komentirao je saborski zastupnik Faberove izjave. 

Kajtazi inzistira na tome da se tragedija mogla spriječiti, ali da je ono što on i njegovi suradnici čine puno, ali da institucije i jedinica lokalne samouprave ne čini dovoljno. 

''Skrećem pozornost na to koliko smo uspjeli preko pučkih učilišta uplatiti mojim Romima da bi oni završili i stekli neka zvanja, da bi se mogli zapošljavati. Koliko je od tih silnih uplata i stečenih znanja onih zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave?" upitao je Kajtazi.

"Svi su sve znali"

Na pitanje što mu je na upozorenje odgovorio ministar Božinović, saborski zastupnik je rekao: ''Oni čine sve. A što to čine, ne znam."

''Ja skrećem pozornost i svaki put želim razgovarati. S gospodinom Faberom našao sam se 2 ili 3 puta i razgovarao sam s njim. I njemu sam skrenuo pozornost. Ako je on njegov savjetnik, ja ne znam što je on učinio'', komentirao je Kajtazi. 

Kajtazi je izjavio da policija zna tko ima oružje, ali da ništa ne poduzima. 

''I načelnik općine je rekao da su u više navrata prijavljivali. Moji Romi su prijavljivali. Svi su sve znali'', naglašava Kajtazi.

Nije optimističan da će se nakon ove tragedije nešto pokrenuti, jer nakon prosvjeda u Međimurju 2019. prošlo je nekoliko dana i sve je utihnulo, tvrdi Kajtazi. 

''Može se puno, samo drugačije. Tako da Romi ne budu samo objekt, nego moraju biti subjekt. Moraju biti uključeni. Neću dozvoliti da se proziva cijela romska zajednica. Svatko tko krši zakon, treba ga kažnjavati. Nezavisno tko je on'', rekao je Kajtazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.