Kad Vlada vlada: Kerumu platili milijune, zbog kupljenog propala investicija od 400 milijuna kuna

SPLITSKA gradska vlast ugasila je svoju razvojnu agenciju. Morali su privući sredstva iz europskih fondova i upravljati projektom bivše vojarne Dračevac, koju je Vlada darovala početkom 2009. godine. Nije ispalo najbolje. Sve je propalo zbog Općinskog suda.

Sajamsko središte i tehnološki park

Dračevac je trebao postati poslovno i sajamsko središte te tehnološki park, kapitalna investicija od 400 milijuna kuna! Vijest je o darovanju nekretnine vrijedne 276 milijuna kuna na stranicama Vlade ilustrirana je čvrstim stiskom ruke bivšeg premijera Ive Sanadera i Kerumovog prethodnika Ivana Kureta.

Normalno, znalo se i u tom trenutku za Općinski sud. Sanader je kazao da sa Gradom pregovaraju o premještanju suda na novu lokaciju. Od toga, međutim, nije bilo ništa, premda je nejasno zašto se uopće pita Grad, kada je Ministarstvo pravosuđa još prije sedam godina našlo mjesto za Općinski sud, samo što se u međuvremenu, avaj, ispostavilo da se tamo sud uopće ne može smjestiti?!

Za Keruma Periska i milijuni na burzi, a sudu neuvjetna zgrada?!

Radi se o poslu kojeg su sklopili tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i - gle čuda - aktualni gradonačelnik Željko Kerum. Ne treba valjda ni spominjati tko je tu bolje prošao. Kerum je Ministarstvu uvalio zatvorenu robnu kuću Standa, i to zajedno sa staklenkom od kafića prijatelja Svaguše.

Od Ministarstva je, pak, dobio Perisku, vrhunski prostor u centru grada, koji bi se trebao pretvoriti u neboder sa 15-ak katova i još 4 milijuna eura.

Prijedlog za Keruma, sud umjesto tornja

Dobro je poslovao Kerum, no Ministarstvo pravosuđa, Država, a - pokazat će se u konačnici - i Grad Split, dobili su mačka u vreći. Sa Standom ne mogu napraviti - ništa! Zgrada, ovakva kakva je, ne pruža ni minimum uvjeta za sve što treba Općinskom sudu, u koji su se, da stvar bude gora, fuzirali i sudovi iz obližnjih gradova. Standa ne trpi prerade, ispod temelja prolazi pruga, mogućnosti rekonstrukcije nikakve su. Treba priznati, od toga nema ništa! Projekt prenamjene izradio je inače Sanaderov prijatelj Jerko Rošin.

Kako je zapelo sa Standom, problem smještaja Općinskog suda nije se mogao riješiti. Nigdje nema slobodnog mjesta za sudsko zdanje. Možda ne bi bilo loše da Kerum izgradi toranj manje i prostor ustupi sudu, koji broji već četvrtu godinu u podstanarstvu, više u Solinu nego Splitu. Samo, to bi onda značilo da su milijuni otišli u vjetar. Tko će to priznati?

Na što je Ministarstvo pravosuđa potrošilo novac poreznih obveznika?

Kako nije bilo ništa od Dračevca, Kerumu se činilo logičnim ugasiti Razvojnu agenciju koja sa zauzetom nekretninom gubi svaku svrhu. Novca u gradskoj blagajni baš i nema pa valja stegnuti remen. Četvero zaposlenika dobili su otkaz, za dvojicu još ima nade da im se nađe kakvo radno mjesto.

Dračevac tako ostaje slijepi kolosijek. Tolika nekretnina, toliko planova, a sve propalo zbog posla HDZ-ove Vlade i Željka Keruma. Da je tad znao da će postati gradonačelnik...

I Standa čeka bolje dane. Vrhunska nekretnina leži neiskorištena. I tako već godinama. Početak radova stalno se najavljuje i odgađa za neka bolja vremena. Novac navodno nije problem, kao financijer se spominje Svjetska banka, no kako stvar godinama stoji, nameće se pitanje, na što je Ministarstvo pravosuđa potrošilo milijune kuna poreznih obveznika? 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.