Južnokorejski špijuni: Suradnici pokušavaju nabaviti nove lijekove za Kim Jong-una

Foto: EPA

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pati od zdravstvenih problema uzrokovanih pretilošću, uključujući visoki krvni tlak i dijabetes, objavila je južnokorejska špijunska agencija.

Nacionalna obavještajna služba, glavna špijunska agencija Južne Koreje, priopćila je da Kimovi suradnici pokušavaju nabaviti nove lijekove iz inozemstva kako bi pomogli sjevernokorejskom vođi. 40-godišnji Kim za kojeg se govori da je ovisan o alkoholu i pušenju dolazi iz obitelji s poviješću srčanih problema, piše Sky News.

I njegov otac, Kim Jong-il, i njegov djed, Kim Il-sung, koji su vladali prije njega, umrli su od srčanih problema. Kim, koji je preuzeo vlast 2011. nakon očeve smrti, visok je oko 170 centimetara i prije je težio 140 kilograma, što ga stavlja u kategoriju pretilih na ljestvici indeksa tjelesne mase. 

"Pokazuje simptome dijabetesa i visokog tlaka"

Činilo se da je 2021. izgubio dosta kilograma, vjerojatno zbog promjene prehrane, ali nedavne snimke državnih medija pokazuju da se ponovno udebljao. Južnokorejski obavještajci navode da Kim ponovno ima 140 kilograma. 

Dužnosnici obavještajne službe su na sastanku naglasili da Kim pokazuje simptome visokog krvnog tlaka i dijabetesa od svojih ranih 30-ih te da će se vjerojatno suočiti sa srčanim problemima ako ne promijeni navike, kazao je Lee Seong-kweun, jedan od južnokorejskih političara koji je sudjelovao na privatnom sastanku.

Park Sunwon, još jedan političar koji je prisustvovao brifingu južnokorejske obavještajne službe, istaknuo je da obavještajci vjeruju kako je Kimova pretilost povezana s konzumiranjem alkohola, pušenjem i stresom.

Nije službeno odlučeno tko će ga naslijediti

Sjeverna Koreja jedna je od najtajnovitijih zemalja na svijetu i praktički nema načina da strane države saznaju kakvo je Kimovo zdravstveno stanje. Pitanje njegovog zdravlja zanimljivo je međunarodnoj zajednici jer nije službeno odlučeno tko će ga naslijediti i preuzeti kontrolu nad rastućim nuklearnim arsenalom zemlje.

Čini se da je njegova kći, koja se navodno zove Kim Ju-ae i ima 10 godina, u najboljoj poziciji, vjeruju južnokorejski obavještajci. Međutim odbili su isključiti da bi na vlast mogao doći i netko drugi od Kimove djece. 

10-godišnjakinja se u posljednje dvije godine pridružila svom ocu na nizu javnih događaja visokog profila. Državni mediji prozvali su je "najvoljenijim" djetetom Kim Jong-una te su emitirali snimke i fotografije kako bi pokazali njezin sve veći politički ugled i bliskost s ocem.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.