Južni tok: Počele pripreme za izgradnju plinovoda kroz Srbiju

Foto: Gazprom

IZMIJENJENI i dopunjeni prostorni plan posebne namjene za trasu " Južnog toka " kroz Srbiju bit će usvojen do kraja rujna , nakon čega bi izgradnja plinovoda mogla početi, prema planu, do kraja ove godine. Ukupna dužina cjevovoda kroz Srbiju iznosit će 422,4 kilometra, a prolazit će kroz 33 grada i općine, javlja Radio Srbija.

 
"Južni tok " će u Srbiju iz Bugarske ulaziti kod Zaječara , a izlazit kod Sombora , odnosno kod Bačkog brijega, na samoj granici s Mađarskom . Izmjene prostornog plana plinovoda obuhvaćaju i krak ka Republici Srpskoj, dug 107 kilometara, kao i krak ka Hrvatskoj, dug 50 kilometara .
 
Uskoro počinje eksproprijacija zemljišta za parcele na kojima će prvo krenuti izgradnja "Južnog toka" kroz Srbiju , a sa vlasnicima parcela dosad je sklopljeno 1.000 ugovora . Za trajnu eksproprijaciju predviđeno je oko 80 hektara, odnosno 0,2 posto zemljišta, obuhvaćenog planom , a većina poljoprivrdnog zemljišta moći će se koristiti uz ograničenje .
 
Početak rada 2016. godine 
 
Prve količine plina trebale bi poteći preko Srbije do 2016. godine. Izmijenjenim prostornim planom za " Južni tok " utvrđene su i zone s obje strane plinovoda, koje u potpunosti osiguravaju zaštitu ljudi i imovine na trasi, kao i priključci na nacionalnu plinsku mrežu, kod Gospođinaca, nedaleko od Novog Sada i na jugu Srbije, kod Pirota .
 
Plinovod Južni tok dopremat će ruski plin cjevovodom ispod Crnog mora , a zatim kopnom , preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Italije do potrošača u Jugoistočnoj Europi i EU .
 
Izgradnja je počela prosinca 2012. u Rusiji, vrijednost radova procjenjuje se na oko 16 milijardi eura, a plinovod bi trebao proraditi krajem 2015. godine .
 
Nositelj projekta je ruska državna tvrtka "Gazprom" , a dio projekta u Srbiji realizirat će poduzeće "Južni tok Srbija", u kojem ruski gigant ima 51 posto vlasništva, a ostatak kapitala pripada javnom poduzeću "Srbijagas".
 
Trasa "Južnog toka"
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.