Jučer se pokvario Hubble, a nema popravka zbog blokade američke vlade. Što sad?

Teleskop Hubble Foto: NASA

JEDNA od glavnih kamera svemirskog teleskopa Hubble prestala je raditi 8. siječnja zbog za sada nerazjašnjenih problema s hardverom, javlja NASA, a prenosi Nature.

Problem je utoliko veći što inženjeri neće moći popraviti teleskop sve dok ne prestane trenutna blokada rada američke administracije.

Zbog toga što još nije odobren proračun, mnogi zaposlenici NASA-inog programa Goddard Space Center koji rade na Hubbleu poslani su na dopust koji će trajati dok se ne prekine blokada financiranja američke vlade. Jedino je nekolicini zaposlenika tog centra koji direktno upravljaju aktivnim svemirskim letjelicama, uključujući i Hubble, dozvoljeno da nastave s radom.

No, za popravak svemirskog teleskopa, koji je star skoro 30 godina, bit će potrebni dodatni vladini djelatnici kojima trenutno nije dozvoljen dolazak na posao.

Što sada?

Savezni zakon dopušta agencijama da zadrže neko osoblje koje može raditi tijekom blokade, u slučaju da je potrebno zaštiti imovinu ili živote zaposlenika. Nije poznato hoće li NASA možda zatražiti hitnu iznimku te odredbe kako bi se mogli dopustiti popravci tako važnog teleskopa prije nego što prestane blokada rada američke administracije koja već traje 19 dana.

Nature je poslao upit NASA-inom djelatniku za odnose s javnošću kako bi dobio komentar na novonastalu situaciju, no primio je samo automatski odgovor: "Trenutno nismo prisutni i ne možemo Vam odgovoriti na Vašu poruku“.

Pokvarila se širokokutna kamera

Na svemirskom teleskopu Hubble pokvarila se Hubbleova širokokutna kamera 3, koja je jedna od njegovih najvažnijih instrumenata. Teleskop ima još jednu kameru i dva spektrografa koji su operativni te i dalje prikupljaju podatke, priopćila je u utorak NASA.

U listopadu prošle godine, Hubble je tijekom puna tri tjedna u potpunosti prestao raditi zbog problema  koje je imao sa žiroskopom koju mu služi za orijentaciju u svemiru. Inženjeri su uspješno riješili problem, ali je za to bila potrebna suradnja stručnjaka iz cijele NASA-e, uključujući i onih koji su trenutno na dopustu.

Institut Space Telescope Science Institute u Baltimoreu, koji je zadužen za znanstveno operativni dio projekta Hubble i dalje radi, koristeći se financijama koje je primio od NASA-e prije početka blokade, no mnogi tehnički stručnjaci koji su ključni za rješavanje novonastalog problema zaposleni su u Goddardu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.