Josipović osniva Vijeće za socijalnu pravdu: Pozvani don Ivan Grubišić i Ankica Lepej?



PREDSJEDNIK Ivo Josipović uskoro će javnosti predstaviti svoje novo savjetodavno tijelo Vijeće za socijalnu pravdu, koji bi trebao pomoći u očuvanju dostojanstva radnika i radnih mjesta u aktualnoj gospodarskoj krizi.

Kako prenosi Jutarnji list, u vijeću će svoje mjesto naći niz istaknutih boraca za socijalna i radnička prava sa sindikalne, znanstvene i teološke scene, a kao jedan od vjerojatnih članova spominje se i ugledni splitski teolog i sociolog don Ivan Grubišić, javnosti dobro poznat po nesmiljenim kritikama socijalnih i društvenih devijacija kojima vrvi Hrvatska.

Vijećem Josipović nastoji utjecati na sindikalnu i gospodarsku politiku

Josipović je objasnio da u novom Vijeću neće prevladavati isključivo sindikalni koncept zastupanja radničkih i socijalnih prava, već će ono biti otvoreno i drugim pogledima na socijalnu problematiku „kakve imaju i neki istaknuti hrvatski klerici“, ali i svima onima koji svojim utjecajem, znanjem i iskustvom mogu pomoći da se u ovim kriznim vremenima sačuva dostojanstvo radnika i da se zaštite oni koji su socijalno ugroženi.

List podsjeća da predsjednik države nema ovlasti za miješanje u sindikalnu i gospodarsku politiku, ali će ovim vijećem svakako nastojati utjecati na taj segment politike, a nakon predstavljanja najnovijih Vladinih mjera za spas gospodarstva, među kojima se spominju i masovni otkazi i ukidanja dosadašnjih povlastica i socijalnih prava, korektivna uloga predsjednika bit će od izrazite važnosti.

Većina sindikata podržala je osnivanje novog vijeća, a iz Ureda predsjednika navode kako su u njega odlučili primiti isključivo predsjednike sindikalnih podružnica, a ne predsjednike sindikata, kako bi se Pantovčak zaštitio od mogućih primjedbi i optužbi za promoviranje sindikalnih interesa. Kao još jedno od mogućih imena u novom Vijeću spominje se i najpoznatija hrvatska "zviždačica" Ankica Lepej.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.