Još 11 turskih vojnih časnka optuženo za sudjelovanje u pripremanju državnog udara

TURSKE su vlasti podigle optužnice protiv još 11 visokih časnika turske vojske za sudjelovanje u zavjeri,  čiji je cilj bilo stvaranje kaosa u zemlji i izazivanje državnog udara, prenosi danas britanski BBC.

Uz ranije optužene časnike, ukupno je za podizanje tenzija u zemlji i pripremanje uvjeta za državni udar optužen 31 časnik, a među njima su i bivši zapovjednik Prvog vojnog područja general Cetin Dogan, sedam admirala turske mornarice, nekoliko visokih zapovjednika zračnih snaga i četiri generala kopnene vojske.

Dio optuženih saslušan je danas pred visokim sudom u Ankari, a turski predsjednik Abdullah Gul sastao se odmah sa vrhovnim zapovjednikom turske vojske generalom Ilkerom Basbugom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Nakon susreta Gul je u izjavi naglasio kako će situacija unutar vojnih snaga biti riješena "u skladu sa ustavom". Zavjera je, kako prenosi BBC, podigla tenzije između vrhovnih vojnih struktura i turske vlade, koju vodi Stranka pravde i razvoja (AKP).

Turska je vojska sličnim zavjerama i državnim udarima od 1960. godine naovamo direktno smijenila ili pak prisilila na povlačenje čak četiri vlade, posljednju od njih 1997. godine. Vrhovni zapovjednik general Basburg u nekoliko je navrata naglašavao kako državni udari u kojima sudjeluje turska vojska pripadaju prošlosti, no najnoviji događaji demantirali su njegove riječi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.