Joca Amsterdam: Nemam veze sa švercom duhana, za Stanka Subotića nikad nisam ni čuo

SRETEN JOCIĆ, jedan od "najopasnijih živućih Srba", kako ga mediji nazivaju, dao je u prisutnosti hrvatskih kolega iskaz srbijanskim istražiteljima o likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića, donosi Jutarnji list. Podsjetimo, Joca Amsterdam trenutno se nalazi u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Tužiteljstvo ga označuje kako naručitelja Pukanićeva ubojstva.

U iskazu koji je 7. rujna prošle godine u istrazi o ubojstvu Pukanića dao istražnom sucu Aleksandru Vujčiću, Joca je kazao kako i Hrvatsku i "te medije" smatra europskom provincijom te da nikada u životu nije vodio razgovore o Pukanićevom Nacionalu ili o samom Ivi Pukaniću, piše Jutarnji list. Jocićevo svjedočenje bilo je popraćeno upadicama i pokušajima humora, a među ostalim, pokušavao je istražnog suca impresionirati poznavanjem jezika.

Jocić je u iskazu tvrdio da od optuženih poznaje jedino Slobodana Đurovića, i to po nadimku Boban ili Bobo, koji mu je 1988. bio kum na vjenčanju s Nizozemkom Babet Rome. Kazao je kako je do 23. ožujka 2006. godine bio u nizozemskom zatvoru gdje je živio "kao u grobu", misleći pri tom kako je bio pod maksimalnom kontrolom 24 sata dnevno. Dodao je "besmisleno pričati da je u to vrijeme sudjelovao u nedozvoljenim aktivnostima".

Nikad nije čuo za Tomislava Marjanovića

Dva mjeseca kasnije je platio 3000.000 eura kaucije te je pušten na slobodu. Jocić je negirao da se sretao s Matanićem i krunskim svjedokom Tomislavom Marjanovićem na parkiralištu beogradskog hotela Interkontinental, koji je rekao da je Jocić i vlasnik tog hotela. “Nikad nisam čuo za Tomislava Marjanovića, kunem se u svoju djecu, i apsolutna je laž da me on vidio u hotelu ili na parkingu hotela. Mene nitko nije mogao da vidi na parkingu hotela zbog moje sigurnosti, jer sam po izlasku iz bilo kakvog zatvorenog prostora, direktno ulazio u blindirani automobil. Nigdje me nitko nije vidio da stojim”, tvrdio je istražnom sucu Jocić.

Zamjeniku ravnatelja Uskoka Slobodanu Šašiću kazao je kako je u nizozemskom zatvoru bio zbog sumnje na poticanje dva ubojstva, ali da je dobio papir o obustavi postupka, da mu je bilo zabranjeno napuštati Beograd nakon puštanja iz pritvora 2006. i da nikada nije imao legalan ni ilegalan biznis s Đurovićem. Osvrnuvši se na priče o povezanosti s "duhanskom mafijom", kazao je kako "nigdje u svijetu ne poznaje ni jednu osobu koja ima bilo kakve veze sa švercom duhana". Dodao je i kako mu je nepoznato da je Pukanić bio svjedok bilo gdje u svijetu u vezi sa švercom duhana te da Stanka Subotića nikad nije upoznao niti čuo za njega. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.