Čim HDZ krenu tresti korupcijske afere, Milanović je tu da im pomogne

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/Index

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Zoran Milanović proteklih je tjedana u dva navrata javno zauzeo stavove koji itekako idu u korist HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću. 

Nedavno smo imali novi primjer toga, kada je Milanović upitan da komentira slučaj HDZ-ovog saborskog zastupnika Žarka Tušeka kojeg je neovisni vijećnik iz Oroslavlja Viktor Šimunić snimio kako ga pokušava kupiti. 

>> Tušek: Snimka je autentična. Nije me sram, neljudski je zlorabio moje povjerenje

>> Tušek je iskreno šokiran što je naletio na poštenog čovjeka kojeg ne može kupiti

Milanović o HDZ-ovcu Tušeku: To nije trgovina utjecajem

Milanović je kazao kako je korupcija kazneno djelo, a politička korupcija, tvrdi, ne zna što znači.

"Ne, to uopće nije trgovina utjecajem, to je anticipirana trgovina utjecaja. Ali dobro je da se vidi, da se vidi kojim metodama se služe političke stranke. To se više događa na lokalnoj i regionalnoj razini, ali ima i slučajeva na državnoj razini. Neka ukinu javne natječaje, neka ljudima ne mažu oči. Zna se vrlo dobro kako se na ta mjesta dolazi", rekao je Milanović.

>> Milanović o slučaju Tušek: To nije normalno, to je jadno

Predsjednik je doduše naglasio kako se ne radi o obrani Plenkovića i Tušeka, već je to pokazatelj kako sustav funkcionira.

"Možda i konkurencija to radi, nadam se da ne. Park Plitvice vodi politička osoba. Pitanje je samo koga je vlast odabrala da tu dužnost i taj složeni posao obavlja. Carinska uprava nije sfera politike i porezna uprava nije sfera politike, a znamo vrlo dobro da se tamo po političkim kriterijima dolazi na funkcije", rekao je.

"To nije normalno, to je jadno, ali prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor. To je možda samo u Rusiji. Dosta je te hajke bilo", poručio je Milanović.

Za Milanovića je pisanje medija o Tušeku - hajka

Milanović je inače diplomirani pravnik te se voli hvaliti kako je on osobno pisao dijelove Ustava RH, ali je ipak znakovito da je u ovom slučaju prejudicirao da u onome što je činio Tušek nema kaznenog djela, prije nego je o tome svoj sud donio USKOK. Nadalje, Milanović se založio za ukidanje javnih natječaja, što bi institucije još više učinilo ranjivim na stranačko kadriranje te je cijelu stvar proglasio "hajkom", čime je sam sebi uskočio u usta.

Naime, Milanović je prethodno izjavio da je "dobro da se vidi kojim se metodama služe političke stranke", što znamo baš zahvaljujući radu novinara i "hajci" koju su oni poveli. Dodatno je obezvrijedio i borbu protiv korupcije, implicirajući da bi mogući odlazak Tušeka u zatvor zbog trgovanja utjecajem bio poput autoritarnih poteza Vladimira Putina u Rusiji.

Nema sumnje da je Milanovićev stav, u kojem minorizira aferu Žarka Tušeka, muzika za uši HDZ-a i Andreja Plenkovića.

Milanović o sumnjivoj obnovi kuća nakon rata: To nije ratno profiterstvo

Slično im je pomogao i kada se nakon razornog potresa u središnjoj Hrvatskoj povela rasprava o malverzacijama u poslijeratnoj obnovi.

"To nije bilo ratno profiterstvo, to je bilo ratno kokošarenje, potkradanje. Koga ćete optužiti nakon 20 godina? To je naprosto jedna od naših sramota", rekao je Milanović 13. siječnja u Petrinji.

>> Milanović: Sjećam se jedne uzrečice o Baniji, ali ne mogu je dovršiti zbog opscenosti

"Točno se zna tko je obnavljao. Kuće su uglavnom obnavljane u programu koji je organiziralo Ministarstvo obrane. Većina tih izvođača nisu u strankama i nisu stranački ljudi", dodao je i naglasio kako to nije HDZ-ova greška.

Milanović je tako pokušao svaku političku i moralnu odgovornost za možebitno manjkavu obnovu kuća nakon Domovinskog rata maknuti s leđa vladajućeg HDZ-a. U kuloarima se špekulira da predsjednik za to ima osobne motive, ali to je u osnovi sporedno jer je ono što se računa njegov javni istup.

Milanović amnestirao HDZ od odgovornosti u dvije velike afere

Kada je riječ o dvije velike afere HDZ-a u proteklih mjesec dana, Milanović je oba puta pokušao amnestirati HDZ od svake odgovornosti te sve svesti na pitanje stila - "jadno kokošarenje".

Problem s tim stavom je što toleriranje i poticanje takvog ponašanja dovodi do potpunog gubitka povjerenja građana u političare i državne institucije, što bi predsjednika RH ipak trebalo brinuti, umjesto da umanjuje malverzacije i korupciju te upetljane u takve radnje unaprijed proglašava imunima na kazneni progon.

USKOK u oba slučaja pokrenuo izvide

Podsjetimo, USKOK i DORH su u vezi ova oba slučaja pokrenuli istražne radnje i tek trebamo saznati njihovo mišljenje o tome ima li tu potencijalne kaznene odgovornosti.

>> Uskok potvrdio da provjerava sve oko HDZ-ovca koji je pokušao kupiti vijećnika

>> VIDEO Vijećnik koji je razotkrio HDZ-ovca dao izjavu nakon razgovora u USKOK-u

>> USKOK pokreće istragu o sumnjivoj obnovi kuća nakon rata

Po Milanovićevom mišljenju nema, što je sigurno najdraže čuti predsjedniku HDZ-a Plenkoviću koji pokušava uvjeriti javnost da njegov HDZ njeguje "nultu stopu tolerancije na korupciju" i da je to jedna posve drugačija stranka u odnosu na eru Ivu Sanadera.

U svakom slučaju, u ova oba slučaja HDZ-ovci se mogu pozvati na Milanovićeve izjave u vlastitu korist, čime predsjednik očito politički pomaže vladajućoj stranci i njenim kadrovima uhvaćenim u korupcijskim skandalima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.