Jeremić: Hrvati, ne možete da hapsite srpski narod prije izbora!

"UPUĆUJEM poziv i ohrabrenje Srbima da ipak glasaju i mi ćemo učiniti sve da ih zaštitimo kao država, koristeći diplomatska sredstva", rekao je danas kontroverzni ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić komentirajući jučerašnje uhićenje dvije osobe osumnjičene za ratni zločin.

Podsjetimo, policija je jučer uhitila 40-godišnjaka s područja PU osječko-baranjske i 67-godišnjaka iz mjesta Gornji Hrastovac u Općini Majur, zbog osnovane sumnje da su 1991. godine počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva. Kako je izvijestila PU sisačko-moslavačka, dvojac se tereti da su kao pripadnici neprijateljske paravojne formacije - takozvane "vojske Republike Srpske Krajine", kršeći međunarodna pravila, za vrijeme privremene okupacije dijela hrvatskog teritorija, 18. listopada 1991. godine u mjestu Stubalj u Općini Majur bezrazložno, uz uporabu vatrenog oružja, usmrtili 56-godišnjeg civila.

Za ministra Jeremića, to je nečuveno a uhićenja pred lokalne izbore zasigurno ne pridonose dobrosusjedskim odnosima.

"To je osnovno kršenje ljudskih prava i zaslužuje najoštriju osudu", rekao je Jeremić. Dodajmo ovoj informaciji i onu koja kaže kako je Srpsko narodno vijeća (SNV) danas osudilo uhićenja i pritvaranje. Naime, oni smatraju kako je to pokušaj da se uoči lokalnih izbora "dodatno obeshrabre svi oni koji lokalne izbore vide kao priliku za povratak".

M.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.