Jemenski predsjednik Saleh ima probušeno plućno krilo i opekline kože na 40 posto tijela

AMERIČKI državni dužnosnici tvrde da jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh ima probušeno plućno krilo i teške opekline kože na otprilike 40 posto tijela, javlja CNN. No bez obzira na teške tjelesne ozljede, i dalje se ne zna hoće li se Saleh povući ili će se vratit u Jemen i nastaviti borbu za ostanak na vlasti.

Saleh je ozlijeđen u napadu na džamiju unutar svoje rezidencije, a trenutno je na liječenju u Saudijskoj Arabiji. Jedan arapski diplomatski izvor kaže kako su neke rane od šrapnela na Salehovom tijelu duboke i po 7 centimetara.

Prema tvrdnjama nekih zapadnjačkih diplomata, napad je izvršen bombom. To baca sjenu sumnje na dosadašnje spoznaje da je bila riječ o raketnom napadu, tj. da su džamiju pogodila dva projektila te da je Saleh bio u njoj kad se to dogodilo. Jemenski inspektori su sad koncentrirani na ono što se dogodilo unutar same džamije, ali zasad isključuju mogućnost da je bombu aktivirao bombaš samoubojica infiltriran u Salehove redove.

Salehu imunitet u zamjenu za odlazak s vlasti

U međuvremenu, pritisak opozicije da Saleh odstupi s vlasti ne jenjava. "Jemenski narod će učiniti sve što je u njegovoj moći da ne dopusti Salehu povratak u zemlju", kazao je opozicijski glasnogovornik Qahtan.

Jedan američki dužnosnik je jučer rekao kako ne može zamisliti scenarij u kojem bi Saudijci dopustili Salehu da se vrati. Kaže da je ključno da Saudijci pritisnu Saleha da prihvati ponudu Vijeća zaljevskih zemalja u kojem mu se nudi imunitet u zamjenu za odlazak s vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.