Jedina ženska kaznionica u Hrvatskoj je potpuno obnovljena

Screenshot: HRT

Četrdeset i dvoje pravosudnih policajaca je nakon osposobljavanja u požeškoj kaznionici položilo prisegu te kreću s radom u kaznenom sustavu.

Tom prigodom je resorni ministar Ivan Malenica najavio unaprjeđenje statusa i materijalnih prava zaposlenika. K tome, obnovljena je jedina ženska kaznionica u Hrvatskoj, smještena u Požegi, izvještava HRT.

Mladi pravosudni policajci počinju s radom od ponedjeljka

Dvoje mladih pravosudnih policajaca, Željka i Mateo, pod budnim okom iskusnih instruktora, punih 500 školskih sati svladavali su izazove koji ih čekaju u zatvorskom sustavu. Vidjeli su što će raditi sa zatvorenicima, ali i ono s kolegama u timu.

"Čovječno postupanje i poštivanje dostojanstva osobe koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, timski rad, to je najvažnije što će nas pratiti do kraja naše službe", govori Mateo Močnik za HRT.

Njegova kolegica Željka Pos Barač kaže kako nije toliko teško koliko se činilo u početku. Veli da su svi prošli i da od ponedjeljka počinju s radom.

Više od dva milijuna eura uloženo u požešku žensku kaznionicu

Ministar pravosuđa i uprave Malenica traži nova ulaganja u humaniziranje uvjeta života zatvorenika. Zato je nakon uređenja turopoljskog odgojnog zavoda više od dva milijuna eura uloženo u žensku kaznionicu u Požegi.

"Ostaje činjenica da je ovo jedino kazneno tijelo gdje žene mogu izdržavati kaznu, a dolaze iz cijele Hrvatske, tako da je ono što želimo u nekom novom kaznenom tijelu otvoriti također odjel za žene", rekao je za HRT Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.

U kaznionici je 130 zatvorenica

Uz maloljetnike, žene su najranjivija skupina u sustavu. U požeškoj kaznionici je 130 zatvorenica koje su donedavno sve bile smještene u najstarijem krilu objekta. Nakon temeljite obnove, najstarije krilo kaznionice je dobilo posve novo lice.

"Ukazivali smo na to da ovdje nisu doista adekvatni uvjeti, no ono što sada vidimo nešto je potpuno drugačije, moderno, pristojno, kazala je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Zato se nastavljaju ulaganja u žensku kaznionicu u Požegi kao i u kompletni zatvorski sustav jer on što prije mora dosegnuti europske standarde, izvještava HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.