Najmanje 40 mrtvih u jednom od najsmrtonosnijih napada na glavni grad Sudana

Ilustracija: EPA

Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a deseci su ozlijeđeni danas u Kartumu u jednom od najsmrtonosnijih napada zračnih snaga na glavni grad Sudana, opustošen gotovo petomjesečnim ratom. 

U ratu za vlast između vojske koju vodi general Abdel Fatah al Burhan i Snaga za brzu potporu generala Mohameda Hamdanea Dagla, koji je počeo 15. travnja dosad je poginulo 7500 ljudi, a gotovo pet milijuna ih je raseljeno ili je izbjeglo.

Stvarne brojke su puno veće jer su mnoga područja zemlje u potpunosti odsječena od svijeta, osobito Darfur, koji se nalazi na zapadnoj granici Čada. Nijedna strana ne želi objaviti stvarne gubitke.

Južna četvrt Kartuma jutros bombardirana, ranjeni i mrtvi neprestano pristižu u bolnicu

Jutros je vojska počela s bombardiranjem, ciljajući južnu četvrt Kartuma u kojoj se nalazi tržnica Quuro.

Mjesni odbor otpora, jedna od prodemokratski orijentiranih skupina koje od početka rata organiziraju uzajamnu pomoć stanovništvu, osudio je masakr.

Ranjene i mrtve neprestano prevoze u najbližu bolnicu, Bachair, jednu od posljednjih u glavnome gradu s pet milijuna stanovnika koja još radi. 

Broj mrtvih sada iznosi najmanje 40, objavio je odbor.

Kriza u Sudanu

Pripadnici vojske pružaju otpor u Kartumu u kojemu paravojne snage drže stambene četvrti u koje su odavno postavili svoje baze. Dok se na vojnom planu čini da Snage za brzu potporu imaju prednost, general Burhan sve češće putuje u inozemstvo, nastojeći se ondje nametnuti kao jedini sugovornik za rješenje krize.

Istodobno kontrolu s jedne strane pokušavaju preuzeti Saudijci i Amerikanci, a s druge strane Afrička unija (AU) i istočnoafrička organizacija Igad. AU i Igad zagovaraju pribjegavanje "afričkom rješenju za afričke probleme".

Sudan je suspendiran iz Afričke unije nakon puča 2021.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.