KORONAVIRUS

Jedan Hrvat napustio kruzer kraj Japana, petero još ostaje u izolaciji na njemu

Foto: EPA

PRVI putnici su se počeli iskrcavati s kruzera Diamond Princess kraj Japana nakon 14 dana karantene do koje je došlo nakon pojave koronavirusa na tom kruzeru. 

>>Putnici se iskrcavaju s kruzera u Japanu, među njima je i šest Hrvata

Najmanje 542 putnika i članova posade bilo je zaraženo na tom bordu, što je najveći skup zaraženih nakon Kine. 

Kako je ranije potvrđeno Indexu, na Diamond Princessu je i šestero Hrvata. 

Stoga smo kontaktirali Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija kako bismo provjerili jesu li napustili kruzer.

Jedan Hrvat napustio kruzer, petero je još tamo

Kako su nam odgovorili iz Ministarstva, jedan Hrvat je napustio kruzer, dok je petero hrvatskih državljana još na njemu. 

“Sukladno odluci japanskih vlasti putnici koji su zadovoljili kriterije napuštanja broda prvi napuštaju brod, a potom članovi posade.
 
Hrvatski državljanin koji je kao putnik boravio na brodu Diamond Princess danas je napustio brod, s obzirom na to da je zadovoljio kriterije o dozvoli napuštanja broda te se smatra zdravim i nema ograničenja u kretanju.
 
Ostalih pet hrvatskih državljana koji su na brodu kao članovi posade nastavljaju boravak u izolaciji na brodu, zajedno s ostalim članovima posade te nemaju simptome bolesti”, odgovorili su nam na upit. 

Ministarstvo u kontaktu s Hrvatima na brodu

Iz Ministarstva dodaju i kako su i dalje u kontaktu s Hrvatima koji su ostali na brodu.

“Veleposlanstvo RH u Japanu u stalnom je kontaktu s hrvatskim državljanima i dalje stoji na raspolaganju za svu konzularnu i drugu pomoć”, dodaju.

Kako je ranije objavljeno, oni putnici koji su testirani na virus i koji su negativni i nemaju simptome će se iskrcati tijekom dana, a vjeruje se da će se iskrcavanje nastaviti i u sljedećim danima. Na tom brodu je 3700 ljudi. 

Oni koji su negativni na virus, ali su bili u kabini s osobama koje su pozitivne još će morati ostati na brodu. 

"Ako ste vi i osoba koja je bila s vama u kabini negativni i ako nemate respiratorne simptome ili temperaturu, možete se pripremiti za iskrcaj", objavile su u utorak putnicima japanske vlasti, dodajući da će cijela operacija iskrcavanja trajati tri dana.

SAD, Velika Britanija, Australija i Kanada svoje će državljane po povratku u zemlju staviti u još 14 dana karantene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.