Je li ovo konačni kraj HDZ-ove "kninske kraljice" Josipe Rimac?

Foto: Pixsell/Duško Jaramaz

PAD "kninske kraljice" Josipe Rimac u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj jedna je od najzanimljivijih priča ovih izbora.


Donedavna HDZ-ova uzdanica žena je živopisnog političkog pedigrea. Sa samo 35 godina bila je jedna od najmoćnijih političarki u zemlji. Nazivali su je nasljednicom dotadašnjih kraljice stranke, Jadranke Kosor i Sanaderove suradnice Bianke Matković, a i njen uspon pratile su mnogobrojne afere.

Josipa Rimac je rođena 1980. godine u Lukaru. Nakon izbjeglištva u Rijeci za vrijeme rata, nakon Oluje vratila se u Knin, gdje je završila srednju ekonomsku školu. Nakon toga studirala je ekonomiju u Splitu i Zagrebu, a usavršavala se na zagrebačkom Libertasu i VERN'-u. Za vrijeme školovanja volontirala je u Crvenom križu, a s nepunih 20 godina postala je i glavna osoba ove organizacije u Kninu.

Namlađa gradonačelnica

Svjetla pozornice na hrvatskoj političkoj sceni Josipa Rimac je vrlo rano usmjerila u svom pravcu. Sa samo 25 godina prvi put postala je gradonačelnica Knina. Te 2005. godine postala je najmlađa gradonačelnica u zemlji. U Kninu je stolovala deset godina, do 2015., a sve vrijeme njene vlasti u gradu pratile su brojne afere. Dok je Josipa Rimac zbrajala ulaganja u gradsku infrastrukturu, u DORH-u su zbrajali prijave protiv nje. I uglavnom odbacivali.


Za to vrijeme ona je u Kninu podržavala projekte poput monumentalnog spomenika Franji Tuđmanu vrijednog oko milijun kuna. Izgrađena je i najveća crkva u Hrvatskoj, crkva Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta koja je svečano otvorena na 20. godišnjicu Oluje.

Karamarkova zvijezda

Nakon deset godina i triju mandata na čelu Knina, dala je ostavku na mjesto gradonačelnice i kninsku fotelju prepustila svom zamjeniku Nikoli Blaževiću kako bi mogla voditi predizbornu kampanju stranke pred parlamentarne izbore.

"Nisam naučila sjediti na dvije sjedalice i sigurna sam u pobjedu HDZ-a", rekla je tada Josipa Rimac okupljenima, dajući ostavku.

Na čelu HDZ-a tada je bio Tomislav Karamarko i on je aferama opterećenu Josipu Rimac imenovao voditeljicom stranačke kampanje. Karamarko je tada najavljivao pomlađivanje stranke i popularna "kninska kraljica" bila je jedan od njegovih aduta. Zbog javne naklonosti novog stranačkog šefa, bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor vratila joj je, pisalo se, poštom broš koji je od nje dobila. Isti taj broš Josipa Rimac je nosila na dan stranačkih izbora.

U međuvremenu, istraživalo ju je Državno odvjetništvo zbog sumnje da je tijekom stolovanja u gradonačelničkoj fotelji u Kninu oštetila grad za više od pola milijuna kuna i ilegalno se domogla stana. Pred pravosudnim progonima pokušala se skloniti u Sabor, gdje je zamijenila Antu Jerolimova. Nije naišla na razumijevanje, Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno joj je ukinulo imunitet. Zbog nedostavljanja imovinske kartice na vrijeme, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo ju je s 4000 kuna.


"Po rješenju Porezne uprave nemam nerazmjer prihoda i rashoda, što znači da imam sve potrebne dokumente da sam političarka koja je 10 godina, bez obzira na pretpostavke i naklapanja, odradila pošteno i namučila se da dokaže da je to odrađeno pošteno!", rekla je po završetku istrage o korupciji u kojoj je oslobođena zbog nedostatka dokaza.

"Ne odlazim iz HDZ-a, neću nikada"

Nakon neslavnog završetka Karamarkove ere u HDZ-u i dolaska Andreja Plenkovića na čelo stranke, govorkalo se da je Josipa Rimac pala u nemilost. Zamjerali su joj da je loše vodila kampanju, da je potrošila previše novca, da nije uspjela u izvršenju zadatka koji joj je povjeren. Nije bila na listi na ponovljenim parlamentarnim izborima. Mediji i dio članstva stranka opisivali su je "generatorom pogodovanja i malverzacije", a tek malobrojni digli su glas u obranu dojučerašnje stranačke zvijezde.

"Ne odlazim iz HDZ-a, neću nikada", izjavljivala je na upite o mogućim političkim angažmanima u drugim strankama.

Konačni pad najavljivali su joj kad se HDZ-ov partner Most usprotivio tome da Josipa Rimac postane zamjenica ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović. Nakon toga nije mogla zasjesti ni u neku od stranačkih fotelja jer su sve već bile popunjene.

Iznenadni povratak


Činilo se tada je došao kraj političke karijere Josipe Rimac. Zbog toga je ranije ove godine najava njene kandidature za gradonačelnicu Knina bila svojevrsno iznenađenje.

"Odluka je to koja me obvezuje. Obvezuje me da svu svoju energiju, znanja i vještine zajedno s vama uložim u prosperitet našeg grada. Nikada se nisam bojala izazova, bilo da je riječ o izborima 2005. godine, bilo ovima 2017. Nisam se bojala niti kritika, konstruktivne kritike bile su mi korektiv  i bit će mi korektiv u donošenju odluka. Samo kontinuitet vodi ka prosperitetu. Samo konzistentnost vodi ka rezultatu. Dragi prijatelji, bila sam, jesam, bit ću vaš glas za bolji Knin, za ljepši Knin, za Knin pun života, za grad za koji živim od svoje mladosti. Zato ŽIVIMO KNIN", napisala je nakon objave kandidature na svom Facebook profilu. Protukandidat se tada požalio da mu je ukrala slogan.

Ne napušta prijatelje, pa ni Karamarka

Na pitanja i govorkanja o odanosti bivšem stranačkom šefu Karamarku, Josipa Rimac je tada odgovarala da nikad u životu nije bila jedna od onih koji su ostavljali prijatelje. 

"I Tomislava Karamarka i mnoge koji danas nisu u vrhu HDZ-a, a neki više nisu ni članovi stranke. Kao što uostalom nisam birala prijatelje zbog stjecanja pozicija i funkcija", izjavila je. Usprkos tome, Andrej Plenković ocijenio je da Josipa Rimac može biti uteg koji će HDZ-u donijeti prevagu na lokalnim izborima u Kninu. Loš rezultat u prvom krugu nije slomio duh "kninske kraljice", najavljivala je sigurnu pobjedu u drugom krugu.

Konačni pad


Jučer je gradonačelnikom Knina postao Marko Jelić, nezavisni kandidat koji je dobio 60 posto glasova birača. Josipa Rimac je, još i prije službenih rezultata, priznala poraz.

"Čestitam gospodinu Jeliću na izbornoj pobjedi. Ovaj puta većinsko kninsko biračko tijelo stalo je na stranu mog protukandidata. Zahvalila bih se svim građanima koji su još jednom dali svoj glas HDZ-u i meni osobno. Život ide dalje", izjavila je.

Život ide dalje
 
U kojem smjeru će život ići dojučerašnjoj "kninskoj kraljici", ženi koja su časopisi proglašavali najbolje odjevenom političarkom, o čijem se izboru parfema i osjetljivoj koži pisalo i koja navodno ne izlazi iz kuće bez pet tisuća eura na sebi?

Iako je oslobođena svih optužbi u procesima zbog nesrazmjera njenih primanja i imovine, upućeni izvori tvrde kako je upravo njena kolekcija torbi, nakita i skupe odjeće te život na visokoj nozi najbolji pokazatelj tog nesrazmjera. Ona problem svog (pre)skupog "ormara" vidi samo u tome što je to nekima mjerilo nje kao žene u politici.



Županijski sud u Zagrebu danas je objavio presudu bivšoj ravnateljici Uprave za područja posebne državne skrbi Anni Mariji Radić koja je optužena da je bivšoj gradonačelnici Knina pribavila nekretnine vrijedne 548 tisuća kuna, sve na štetu državnog proračuna. Radić je nepravomoćnom presudom dobila godinu dana zatvora koji će joj biti zamijenjen radom za opće dobro. Iznos za koji je oštetila proračun, mora vratiti. Josipa Rimac je u ovom postupku oslobođena, kao i njen suprug, a po dovršetku istrage protiv njih pitala se zašto joj nitko od medija nije rekao: "Oprostite".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.