DAMIR ŠKARO

Javili su nam se iz AK Sigeta oko Škare i teških optužbi za spolno uznemiravanje

Fotot: Goran Stanzl/Pixsell, Facebook

TAJNIŠTVO AK Sigeta Indexu je odgovorilo kako nije točno da je tajnik zaprimio pritužbu djelatnice koja je optužila Damira Škaru za silovanje da ju je Škaro spolno uznemiravao i prije nego što ju je, kako ona navodi, silovao.

Naime, tajnik Škarina Autokluba Siget navodno je zaposlenici koja je Damira Škaru prijavila za silovanje rekao da uzme slobodan dan i otvori bolovanje, dok je drugi kolega izrazio žaljenje nakon što im se požalila na seksualno uznemiravanje. Dakle, najmanje dvojica djelatnika i kolega znali su za spolno uznemiravanje, ali nisu ništa poduzeli.

Objavio je to Jutarnji list dodajući kako se Škarina žrtva požalila nadređenom u klubu prije nego što je išla službena prijava policiji i da je to navedeno i u prijavi policiji te Uredu za ravnopravnost spolova.

Poslali smo upit tajništvu AK Sigeta tražeći ih da nam odgovore je li tajnik dobio pritužbu od djelatnice (koja je optužila Damira Škaru za silovanje) da ju je Škaro spolno uznemiravao i prije nego što ju je, kako navodi, silovao.

Pitali smo ih i je li točno da je tajnik na to rekao djelatnici da uzme slobodan dan te je li on igdje prijavio njenu pritužbu.

Tajništvo AK Sigeta: Nije točno da smo zaprimili prijavu

"Informacije koje iznosite u poslanom upitu nisu točne. Zbog istrage koja je u tijeku u ovom trenutku nismo u mogućnosti davati više informacije vezano uz navedeni slučaj", stoji u kratkom odgovoru tajništva AK Sigeta za Index.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić Indexu je pak odgovorila da je točno da se po preporuci policije predmetna žrtva obratila njenom uredu kao i da je ured poduzeo radnje koje su sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova stavljene u nadležnost Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Istaknula je da je pokrenut ispitni postupak vezan uz moguće povrede Zakona o ravnopravnosti spolova od strane poslodavca i/ili odgovorne osobe kod poslodavca.

Pravobraniteljica: Razgovor sa žrtvom je službena tajna

"Pravobraniteljica Vam sukladno članku 25.st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova, koji propisuje kako svi podaci za koje sazna u obavljanju svojih poslova predstavljaju službenu tajnu, nije ovlaštena dostaviti niti jedan podatak vezan uz Vaša pitanja, a koja se odnose na pokrenut postupak, odnosno na razgovor sa žrtvom", stoji u odgovoru Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Što se tiče ovlasti i nadležnosti Pravobraniteljice, navode kako Pravobraniteljica razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili grupama pojedinaca koje su počinile tijela državne uprave, jedinice tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave i druga tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima te druge pravne i fizičke osobe.

"Nadležnost za progon počinitelja kaznenih djela ima isključivo policija i državno odvjetništvo. Međutim, ukoliko Pravobraniteljica u svom postupku utvrdi propuste poslodavca u smislu nepostojanja učinkovitih mehanizama za zaštitu od spolne diskriminacije, odnosno nepoduzimanja pravovremenih i učinkovitih mjera za zaštitu dostojanstva radnica, Pravobraniteljica će utvrditi kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova i drugih propisa koji jamče spolnu ravnopravnost, te sukladno čl.23.st.1. Zakona poslodavcu izreći upozorenja i preporuke. Ukoliko poslodavac odbije postupiti sukladno izdanim upozorenjima i preporukama, Pravobraniteljica može zatražiti provođenje nadzora nad radom poslodavca", stoji u odgovoru Višnje Ljubičić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.