Javila nam se Elizabeta Mađarević, sad ima novu teoriju o hakiranju

Foto: Index/Facebook

HRVATSKA diplomatkinja Elizabeta Mađarević obratila se Indexu zahtjevom za objavu ispravka informacije. Podsjećamo, Index je otkrio da je Mađarević kao prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu širila rasističke stavove, zbog čega ju je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u međuvremenu suspendiralo, te se očekuje provođenje disciplinskog postupka s otkazom. 

Gusto kucani zahtjev za ispravkom na pet stranica zapravo predstavlja i prvo detaljnije javno očitovanje Elizabete Mađarević o aferi koja je osramotila Hrvatsku u svijetu, a u čijem je središtu bila baš ona. Prethodno je prvo na svom Facebooku objavila da se ne odriče svojih stavova, a dan poslije toga je za jedan portal za dijasporu tvrdila da je bila hakirana; MVEP je tu tvrdnju ocijenio kao laž. 

Mađarević se naročito ne sviđaju dva Indexova članka

U ovom dopisu Indexu Mađarević se referira i na to, no prvo ističe da se njene ispravke odnose na dva članka,  1. "Skandalozni rasizam naše diplomatkinje u Berlinu: "Hrvatska je zemlja bijelaca" od 16. kolovoza i 2. "Elizabeta Mađarević je glasnica rasističkog pokreta koji prijeti i Hrvatskoj" od 20. kolovoza.

“U tekstu su iznesene netočne, neistinite, nepotpune i uvredljive tvrdnje odnosno informacije koje se tiču mene i koje povređuju moja prava i interese te nanose štetu mojem ugledu i časti, kao i moje obitelji. U tekstu se za mene navodi da: - širim rasističke, ksenofobne i homofobne stavove..., - širim rasističke stavove, pišem o "bijeloj Europi" i tome kako je samo takva Europa "čista", širi antimigrantske teze..., - napadam migrante i izbjeglice predstavljajući ih kao prijetnju kršćanskoj Europi itd; - da sam ja osoba koja je istaknuti dio hrvatske diplomatske misije u glavnom gradu Njemačke i to predstavlja velik skandal i štetu za hrvatsku reputaciju u Berlinu i Europskoj uniji…”, piše Mađarević za prvi članak s Indexa.

Onda upućuje i na to kako ona vidi probleme s drugim člankom.

“U tom tekstu iznesene su netočne, neistinite, nepotpune i uvredljive tvrdnje odnosno informacije koje se tiču mene i koje povređuju moja prava i interese te nanose štetu mojem ugledu i časti, kao i moje obitelji. U tekstu se za mene navodi da: - sam ja glasnica rasističkog pokreta koji prijeti i Hrvatskoj; - su moji stavovi izraz dva različita desničarska pokreta, koji se u novije vrijeme povezuju; - sam ja izražavala rasističke, homofobne, ksenofobne i antiliberalne stavove, koji predstavljaju kombinaciju onoga što zagovara bijeli nacionalizam; - da su bijeli nacionalisti, za koje se insinuira da im i ja pripadam, mnogo više skloni korištenju nasilja od kršćanskih ultrakonzervativaca, pa da se dakle i za mene insinuira da sam sklona nasilju itd. 

Oba ova teksta prenijeli su gotovo svi mediji u Hrvatskoj, kako pisani, tako i elektronski, te mnoge radiopostaje i televizije”, piše Mađarević. To je, doduše, samo djelomično istinito - svi mediji su zaista prenijeli Indexovu priču o diplomatkinji koja širi rasizam, ali ne i priču o Elizabeti Mađarević kao glasnici rasističkog pokreta koji prijeti i Hrvatskoj.

"Najodlučnije osporavam da sam rasist..."

Slijedi demanti u kojemu Mađarević zapravo priznaje da ima rasističke stavove, što istovremeno pokušava negirati. Poznata “nisam rasist, ali…” obrana.

“Najodlučnije osporavam da sam rasist, da širim rasističke, ksenofobne ili bilo kakve druge stavove kojima se potiče mržnja i nasilje prema bilo kojoj društvenoj skupini, pa tako i one o "bijeloj Europi" na način na koji se to aludira u tekstu, kao i da bilo koga napadam. Moji privatni postovi kao i moje profesionalno ne sadrže takve značajke i takav zaključak može iz njih izvući samo zlonamjerna osoba kojoj je u cilju jeftinim senzacionalizmom i izvlačenjem stvari izvan konteksta utjecati na povećanje naklade medija, ili pak zadovoljenje nekih drugih, s novinarskim poslom, nespojivih tendencija”, konstatira Mađarević.

Nova definicija hakiranja

Mađarević objašnjava i što je mislila pod pojmom “hakiran profil”.

“Moja Facebook objava koja je podloga za navedeni tekst je neovlašteno preuzeta s mojeg privatnog i za javnost zatvorenog profila (te sam u tom smislu izjavila da je moj profil bio "hakiran") pa je već ovdje jasno da ja ništa ne širim niti sam ičega glasnik, tim više što ne pripadam niti jednoj političkoj opciji ili stranci niti sam u politici ikako aktivna”, žali se diplomatkinja.

Moja objava ne sadrži rasističke ili slične značajke, već je riječ o iznošenju mojeg osobnog stava koji je po svemu sukladan Ustavu Republike Hrvatske, posebice odredbama o pravu slobode govora i izražavanja, ističe Mađarević u dopisu Indexu. 

"Migracije i multikulturalnost su dugoročno štetni"

“U mojim postovima iznosim moje osobne refleksije, impresije, razmišljanja i vrijednosne sudove prema određenim društveno-političkim i inim pitanjima, na koje kao osoba imam apsolutno pravo. Imam naprosto pravo razmišljati o pitanju migracija ili multikulturalnog društva drugačije od novinara Duhačeka i ne slagati se s njime. Imam pravo misliti da je riječ o dugoročno štetnoj pojavi za budućnost Europe i to s nesagledivim posljedicama, imajući u vidu da se u svojim objavama obraćam problemu neprirodnih i masovnih, a time i nekontroliranih, migracija, a ne pojedinačnim kakve su do sada bile posve uobičajene u svim zemljama svijeta. Ne smatram da sam zbog toga rasist jer u mojem stavu nema nasilja već se radi o iznošenju argumentiranih vrijednosnih sudova ili činjenica, koje dijele renomirani znanstvenici, javne osobe i veliki dio populacije. Time nisam ugrozila ničije ljudsko pravo niti sam ikoga potakla na nasilje - to se naprosto iz mojih objava ne može iščitati”, odlučna je Mađarević.

"Znanstvena je i biološka činjenica da Hrvatska jest zemlja bijelaca"

Mađerić u jednom trenutku zapravo sve priznaje.

"Sporna objava je pisana tijekom odmora u stranoj zemlji na Mediteranu, a ne u Hrvatskoj, kako su zaključili mediji, a isti je svojevrsna impresija s ljetovanja na jednom otoku iz Jonskog mora koja je istovremeno probudila u meni sjetu, ali i radost uzrokovanu osjećajem autentičnosti mjesta na kojem se nalazim. Moj vrijednosni sud o tome što je autentična Europa (kakva je bila prije 30 g.) može se nekome sviđati, a nekome ne, ali nikako se ne može nazvati rasizmom niti je namjera bila takva. Niti sam pozivala na mržnju protiv nekoga, niti sam organizirala linč na neku skupinu ljudi, što se, između ostalog, podrazumijeva pod rasizmom. Ne vidim ništa loše u tome da netko više voli autentično i tradicionalno društvo, naspram primjerice multikulturalnog društva. Znanstvena je i biološka činjenica da Hrvatska jest zemlja bijelaca, kao što je uostalom i Europa tijekom gotovo čitave njene povijesti bila kontinent naseljen bjelačkim stanovništvom. Jednako je tako Azija „žuti" kontinent, a Afrika ,,crni". Moj vrijednosni sud o tome da je Europa kontinent bijelaca je, dakle, utemeljen i na golim činjenicama što sam i napisala u drugoj rečenici („Samo bijeli Europljani kao što je to bilo prije 30. godina"). Činjenica da nisu sve zemlje više takve ne može osporiti prvotnu biološku činjenicu o porijeklu Europljana, niti činjenicu da je prije 30 godina to bilo tako u većini europskih zemalja (veće migracije u čitavu Europu započele su tek krajem 1980-ih iako su u nekim kolonijalnim zemljama te migracije započele i ranije). Voljeti Europu onakvu kakva ona jest, ili je bila, ne smatram krimenom koji me smije obilježiti „rasisticom". Da se autor teksta potrudio, tj. da me sukladno pravilima struke kontaktirao prije objave, uvidio bi da moje stručno zanimanje nikada nije bilo vezano uz rasna pitanja, već uz identitet i migracije, pa tako posredno i uz Njemačku kao ključnu zemlju u razrješenju izbjegličke krize 2015. Povezivanjem riječi ,,čisti" s rasizmom i sa mnom jer je to nedvojbeni izraz rasističkih sentimenata"), kao i s neonacističkim grupama („Parole o bijeloj rasi i čistoći Europe su standardni dio neonacističkih prosvjeda, ali i Facebook profila prve tajnice"), autor me teško blati i sramoti te iskrivljava smisao moje rečenice u kojemu najvažniji dio jest naglašavanje autentičnosti turističkog mjesta na kojemu sam se nalazila", nakucala je Mađerić.

Za kraj prijetnja Indexu

Indexu izgleda neće tako lako oprostiti što ju je razotkrio.

“Napominjem da mi je objavom navedenih tekstova nastala izrazita šteta za moj ugled i čast, kako privatni tako i poslovni, da je protiv mene povodom toga pokrenut javni linč, a sve se štetno odrazilo i na moju obitelji, te stoga pridržavam pravo od Vas kao nakladnika potraživati naknadu svake štete koja mi je nastala ili mi, kao posljedica objave ovih tekstova, tek ima nastati”, zaprijetila je Mađarević na kraju.

Dopis Elizabete Mađarević Indexu by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.