JAR je na povijesnoj prekretnici. Žestoki neprijatelji sklopili pakt

Foto: EPA

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa, koji je jučer ponovno izabran, formirat će "uključivu" koalicijsku vladu nakon što je njegova stranka u parlamentu izgubila apsolutnu većinu, objavio je Afrički nacionalni kongres (ANC).

ANC je jučer postigao sporazum bez presedana s glavnom oporbenom strankom, Demokratskim savezom (DA, liberali), Zulu nacionalističkom strankom Inkhata (IFP) i ostalim manjim skupinama. To je realizirano nakon parlamentarnih izbora održanih 24. svibnja koji su označili povijesnu prekretnicu jer je završena tridesetogodišnja hegemonija ANC-a.

ANC je objavio kako se očekuje da će Ramaphosa formirati "uključivu vladu nacionalnog jedinstva". Stranka Nelsona Mandele je kazala da je "spremna ostaviti po strani političke razlike i pronaći inovativne načine za zajednički rad u interesu nacije".

Građani i dalje skeptični

Prošli je tjedan predsjednik Ramaphosa sve strane pozvao na suradnju i na formiranje "vlade nacionalnog jedinstva", podsjetivši na formulu koja je djelovala na kraju apartheida, kada se prvi crnački predsjednik Nelson Mandela ujedinio s posljednjim predsjednikom bijelcem Frederikom de Klerkom.

Nekoliko se dana formira trojka ANC-DA-IFP unatoč napetostima na ljevici ANC-a. Stanovnici Južnoafričke Republike i dalje su skeptični u pogledu sporazuma između ANC-a i DA, dviju stranaka koje su godinama bile žestoki protivnici.

Ponovni izbor Cyrila Ramaphose (71) danas su pozdravile brojne zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Ukrajina, Zimbabve i Europska komisija te brojne druge. Prema izvoru iz vlade inauguracija predsjednika države trebala bi se održati u srijedu u Pretoriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.