Japanski zatvorenici tuže vlasti zbog vješanja na isti dan kad su primili obavijest

Foto: EPA

DVOJE zatvorenika osuđenika na smrt u Japanu pokrenulo je tužbu zbog organizacije njihovog pogubljenja na isti dan kada su primili obavijest o izvršenju smrtne kazne.

Naime, zatvorenici su bili obaviješteni o provođenju smrtne kazne samo nekoliko sati prije nego što će biti pogubljeni. Smrtna kazna se provodi vješanjem.

Njihov odvjetnik tvrdi da je takva kratka obavijest "izuzetno nehumana", objavili su lokalni mediji. Organizacije za ljudska prava već duže vremena kritiziraju vlasti zbog takve prakse, smatrajući da ona utječe na mentalno zdravlje zatvorenika.

"Zatvorenici osuđeni na smrt svakog jutra žive u strahu"

"Zatvorenici osuđeni na smrt svakog jutra žive u strahu da će im taj dan biti posljednji", rekao je Yutaka Ueda, odvjetnik dvojice osuđenika na smrt, a prenosi BBC.

"Vlasti su navele kako ova praksa služi tome da zatvorenici ne pate prije njihovog pogubljenja, ali to nije objašnjenje. U inozemstvu zatvorenici imaju vremena razmišljati o okončanju svog života i da se na to psihički pripreme", dodao je.

Zatvorenici su u četvrtak podnijeli tužbu na okružnom sudu u gradu Osaki navodeći da im ovakav kratak vremenski rok ne daje vremena za podnošenje prigovora. Za odštetu su tražili 22 milijuna jena (193.500 dolara).

U Japanu je više od 100 ljudi osuđeno na smrt, ali nitko nije pogubljen gotovo dvije godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.