Japanac pola stoljeća čeka izvršenje smrtne kazne, sada mu odobreno novo suđenje

Foto: EPA

JAPANCU koji je čekao smrtnu kaznu pola stoljeća odobreno je ponovno suđenje. Iwao Hakamada, koji sada ima 87 godina, osuđenik je na smrt s najdužim "stažom" na svijetu, prema neovisnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesty International. 

Osuđen je na smrt 1968. zbog ubojstva svog šefa, njegove supruge i njihovo dvoje djece 1966. godine. Bivši profesionalni boksač priznao je krivnju nakon 20 dana ispitivanja tijekom kojeg je, kako on navodi, bio zlostavljan. Kasnije je na sudu povukao priznanje, piše BBC.

Razmatrat će DNA sa scene zločina 

Japanska se policija tradicionalno oslanja na priznanje optuženika kako bi mu se sudilo, ali kritičari upozoravaju da su priznanja često iznuđena silom. U novom suđenju će suci razmatrati odgovara li DNA iz krvi pronađene na odjeći koju je navodno nosio ubojica DNA-u Hakamade. Njegovi odvjetnici tvrde da ne odgovara i da su dokazi protiv njega izmišljeni. 

Hakamada je 1966. bio u tridesetim godinama života i upravo se povukao iz boksačke karijere nakon što je u Japanu bio rangiran na šesto mjesto u perolakoj kategoriji. Zaposlio se u tvornici za preradu hrane u gradu Shimzu, a te iste godine u lipnju su šef, njegova supruga i djeca pronađeni izbodeni na smrt. 

2014. je Hakamada pušten iz zatvora i odobreno mu je ponovno suđenje na okružnom sudu, koji je utvrdio da su istražitelji možda podmetnuli dokaze, no tu je odluku zatim poništio Visoki sud u Tokiju. Odvjetnici su nakon toga uložili žalbu te je odobreno novo suđenje.  

"Čekala sam ovaj dan 57 godina" 

"Čekala sam ovaj dan 57 godina. Konačno je skinut teret s mojih ramena", rekla je Hakamadina sestra Hideko (90), koja je godinama provodila kampanju u ime svog brata. No proces ponovnog suđenja mogao bi trajati godinama ako tužitelji podnesu žalbu. 

"Ne možemo si priuštiti daljnje odgađanje liječenja Hakamade koji sada ima 87 godina i pati od psihičkih i fizičkih oboljenja jer je 47 godina proveo u zatvoru", rekao je čelnik Japanskog saveza odvjetničkih komora Motoji Kobayashi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.