Japan pogubio dvojicu zatvorenika. Broj pogubljenih postao najveći u 10 godina

Ilustracija: EPA

U JAPANU su vješanjem pogubljena dva zatvorenika osuđena na smrtnu kaznu. Time je broj pogubljenja u toj zemlji postao najveći od 2008. godine, s čak 15 pogubljenih zatvorenika. 

Osuđeni za pljačku i ubojstvo

Keizo Okamoto u dobi od 60 godina bio je bivši član sindikata, a Hiroya Suemori u dobi od 67 godina bio je investicijski savjetnik. oni su osuđeni na smrt 2004. godine zbog zločina pljačke i ubojstva.

Ukrali su oko 900.000 američkih dolara od predsjednika tvrtke za savjetovanje pri ulaganjima još 1998. godine prije nego što su ubili njega i još jednog zaposlenika te tvrtke. Nakon ubojstava tijela su zabetonirali. 

"Ovo je ekstremno brutalan slučaj u kojemu su lišili života žrtve zbog jako sebičnih razloga", rekao je ministar pravosuđa, Takashi Yamashita. Upravo on je potpisao nalog o pogubljenju.

Pogubljenja u tajnosti

Pogubljenja se u Japanu provode u tajnosti, piše CNN, bez upozorenja zatvoreniku da će biti pogubljen. O pogubljenju se ne obavještavaju ni članovi obitelji ili odvjetnici, dodaje Amnesty International. 

Zatvorenici tako često saznaju za skoru smrtnu kaznu par sati prije izvršenja. Smrtna kazna obično je rezervirana za osobe koje su počinile više zločina, a sva pogubljenja u Japanu obavljaju se vješanjem. 

Japanski Kazneni zakon nalaže da se smrtna kazna treba provesti u roku od šest mjeseci od izricanja presude, ali to gotovo nikada nije slučaj. 

Kontroverzni sustav došao je na naslovnice svjetskih medija u lipnju kada je 13 članova kulta Aum Shinrikyo pogubljeno. Oni su 1995. godine izveli smrtonosni napad Sarinom na podzemnu u Tokiju.

Otkao je premije Shinzo Abe preuzeo dužnost u prosincu 2012. godine, ukupno je pogubljeno 36 zatvorenika. 

Japan i SAD su tako jedine dvije razvijene demokracije koja zadržavaju smrtnu kaznu. Oko 170 država ju je ukinulo ili je pak zaustavilo pogubljenja otkako je 2007. Opća skupština UN-a zatražila univerzalni moratorij na smrtnu kaznu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.