Jadroplov godinu zaključio s 96 milijuna kuna gubitka, novi članovi Uprave bankar i ribar

Foto. Index

CERP u Upravu Jadroplova, državne tvrtke koja je u 2016. godini poslovala s 96 milijuna kuna gubitka, postavlja dva nova člana, Petra Baranovića iz Čačićevih Reformista te bankara Dalibora Filipovića.

Baranović i Filipović u Upravi društva trebali bi zamijeniti Alena Novakovića i Marija Radačića, koji i dalje ostaju u Jadroplovu. Zanimljivo je da na čelu firme ostaje dosadašnji predsjednik Uprave Branimir Kovačić koji je u Jadroplov stigao iz splitskog škvera 2011. godine u doba Jadranke Kosor.

Baranović: Pripadam moru, a ne kukuruzu

Oko Baranovića se podiglo već dosta prašine. Diplomirani je inženjer morskog ribarstva, dosad nije imao iskustva u upravama ovakvih trgovačkih društava, a u Jadroplov stiže iz privatnog sektora. Vlasnik je ribarskog broda, a i kandidat za gradonačelnika Šibenika. 

"Trenutno radim doktorat na Studiju mora. Pripadam moru, a ne kukuruzu. Nekoga očito previše svrbi moje imenovanje. Imam iskustvo rada u velikim sustavima, bio sam dogradonačelnik Šibenika koji ima proračun od 200 milijuna kuna", kazao nam je Baranović.

Svaki zaposlenik Jadroplova zadužen 2 milijuna dolara

Podsjetio nas je i kako je prije dvije godine kao saborski zastupnik bio protiv prodaje Jadroplova jer su tada vozarine bile niske, pa bi se flota prodala ispod cijene. Dvije godine kasnije Jadroplov je zabilježio više od 250 milijuna kuna gubitka, firma se prošle godine zadužila uz garanciju vlade za šest milijuna dolara tek da pokrije tekuće dubioze, a trenutno servisiraju kamate za 63 milijuna dolara kredita. Glavnica stiže na naplatu dogodine.

U floti je 6 brodova i 33 zaposlenika pa ispada da svaki brod nosi više od 10 milijuna dolara kredita, svaki zaposlenik duguje po 2 milijuna dolara. Respektabilni su to rezultati pa smo upitali predsjednika Nadzornog odbora Čedu Petrinu što misle napraviti. 

Restrukturiranje pa dokapitalizacija. Kako, s čim, Petrina nije precizirao. Budućnost flote Jadroplova vidi u manjim brodovima za prijevoz rasutog tereta. Što se tiče imenovanja novih članova Uprave, još nije siguran što će s tim. Pogledat će Statut i provjeriti ispunjava li Baranović kriterije. Petrina je bio uvjeren da ne treba mijenjati Upravu u ovako osjetljivom trenutku za firmu.

Predsjednik Uprave ostaje na poziciji, iako dvije godine zaredom nije dobio razrješnicu

Svakako je zanimljivo da zbog lošeg poslovanja društva dosadašnja Uprava dvije godine zaredom nije dobila razrješnicu, kao ni Nadzorni odbor. Ništa se zbog toga nije dogodilo. SDP-ovim članovima Nadzornog odbora istekao je mandat i tek su onda imenovani novi članovi. Predsjednik Nadzornog odbora u vrijeme kada je društvo napravilo ogromne gubitke bio je direktor splitske Stanouprave Marko Šundov.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.