Jürgen Todenhöfer: CIA koordinira isporuke oružja prema islamističkim teroristima

Screenshot: YouTube

CIA je ta koja koordinira isporuke oružja na granici Turske i Sirije, kazao je njemački novinar Jürgen Todenhöfer, stručnjak za islamističke terorističke organizacije.

Todenhöfer je ujedno i prvi zapadni novinar koji je dobio pristup neslužbenom glavnom gradu ISIS-a u Iraku, Mosulu. U nedavnom razgovoru sa čelnicima Al Nusre, njemački novinar je došao do zaključka da SAD zna da oružje koje šalje pobunjenicima na kraju završava u rukama terorista.

"To je igra o kojoj svi znaju. Veoma je jasno da Amerikanci znaju gdje završava njihovo oružje. CIA to koordinira, cijeli put kroz Tursku, sve do granice. To oružje potom preuzimaju terorističke grupe poput Al Kaide i Islamske države", navodi Todenhöfer, koji dodaje kako se ne radi o greškama ili iznimkama.

"State department je objavio da ne naoružava teroriste, ali da možda netko od američkih saveznika to radi. Svi znaju da SAD koristi saveznike i da to omogućava saveznicima da rade. Nije bitno otkud dolaze američke rakete, Amerikanci to znaju", istaknuo je.

Pozvao se i na dokumente Pentagona iz 2012. godine, u kojima se navodi namjera da se unište veze između šiitskih vlada u Iranu, Iraku, Libiji i Siriji.

"Na neki način, to mi je ponovio čelnik Al Nusre. Rekao mi je da ima podršku Amerike, ne direktnu, ali Amerika podržava one koji podržavaju njegovu grupu. Rekao mi je da ne namjerava uvažiti primirje kao širi dogovor, kao i da priprema novu ofenzivu“, zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.