Izraelski povjesničar: Jasenovac je bio gori od Auschwitza, Hrvati su uživali u zvjerskim mučenjima

Screenshot: YouTube, Wikipedia
 
IZRAELSKI povjesničar Gideon Greif izjavio je u razgovoru s Novinskom agencijom Republike Srpske da je Jasenovac bio "pakao na Zemlji", piše portal b92.
 
Glavni povjesničar izraelskog Instituta za istraživanje holokausta Shem Olam upozorio je na nastojanja da se "izbriše i promijeni povijest, što sliči na pokušaj ukidanja holokausta".
 
"Pred hrvatskim poricanjem zločina više ne smijemo šutjeti"
 
Greif je rekao da se koncentracijski logor Jasenovac razlikovao od ostalih jer su "mučenja u Jasenovcu bila puno gora nego u Auschwitzu i ostalim logorima" te zbog činjenice da "u njima nisu sudjelovali njemački vojnici".
 
Također je naveo da smatra kako "hrvatska vlada i neki povjesničari pokušavaju krivotvoriti činjenice i nastavljaju s revizijom povijesti Jasenovca" te upozorio da se "pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu u tom logoru više ne smije šutjeti".
 
"Postojali su posebni logori za mučenje djece"
 
Greif je rekao da je "nekoliko stotina tisuća nevinih ljudi, žena, djece i muškaraca na najgori mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima diljem tadašnje Hrvatske" te da je postojao "poseban sistem, odnosno logor za mučenje djece".
 
"Na komemoraciji u travnju 2015. hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživjelim logorašima, ali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije se ni pojavila na komemoraciji", rekao je Greif.
 
"Priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti, to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti. Počinitelji zločina uživali su u zvjerstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli", izjavio je i dodao da "u Jasenovcu smrt sama po sebi nije bila dovoljna".
 
"Hrvatske ruke su prekrivene krvlju stotina tisuća nevinih Srba, Roma i Židova"
 
Greif je također rekao da je "poražavajuće to što mnogi njegovi kolege povjesničari "ne znaju ništa o Jasenovcu:
 
"Čak ne znaju ni u kojoj državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju. A povijest ubijenih u Jasenovcu nije samo povijest smrti, već povijest o zvjerstvima, zlu, sadizmu i nehumanosti. U koncentracijskim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrijednošću".
 
Greif je zaključio da su "hrvatske ruke potpuno prekrivene krvlju na stotine tisuća nevinih Srba, Roma i Židova". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.