Izraelska vojska preuzela kontrolu nad irskim humanitarnim brodom Rachel Corrie

IZRAELSKA je vojska u jutarnjim satima mirno, uz prethodno dopuštenje posade, preuzela kontrolu nad irskim brodom Rachel Corrie, koji je jutros stigao nadomak Pojasu Gaze noseći humanitarnu pomoć stanovnicima okupiranog područja.

Kako prenose svjetski mediji pozivajući se na izraelske vojne izvore, pripadnici izraelske mornarice mirno su se i bez incidenata popeli na brod, koji će biti prepraćen na dok luke Ashdod na jugu Izraela. Vijest o zauzimanju broda na svojim su internetskim stranicama potvrdili i aktivisti Pokreta za slobodu Gaze, koji također navode da tom prilikom nije bilo incidenata i da nema ozlijeđenih.

Irski je brod zaustavljen još u međunarodnim vodama 

Prethodno je isti pokret objavio kako je izraelska vojska presrela Rachel Corrie tijekom jutra u međunarodnim vodama oko 65 kilometara od Gaze, što je potvrdio i jedan od aktivista na brodu, koji je u telefonskom razgovoru s čelnicima Pokreta rekao da je izraelska vojska zatražila inspekciju broda, no aktivisti su to odbili i zatražili nezavisnu pretragu koju bi obavila treća strana, poput UN-a. Aktivist je ostao na liniji sve dok veze nisu u potpunosti prekinute.

Izraelske su snage potom opkolile brod i naložile mu da se vrati u luku iz koje je krenuo, no kapetan broda Rachel Corrie to je odbio učiniti te je nastavio plovidbu, a tri broda izraelske mornarice krenula su za njim. Izraelski brodovi nisu poduzeli nikakvu nasilnu akciju, no sve veze s brodom su nekoliko sati bile u prekidu i nije se znalo što se s njim događa i gdje se on točno nalazi.

Izrael je još ranije najavio da će i nakon krvave akcije u kojoj je u ponedjeljak u sukobima izraelske vojske i humanitarnih aktivista na brodu Mavi Marmara poginulo 19 osoba, zaustaviti svaki brod koji bude pokušao na silu probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze, no aktivisti Pokreta za slobodu Gaze u srijedu su ipak krenuli iz Irske, uz tvrdnje kako imaju namjeru doći do Gaze i iskrcati humanitarnu pomoć koju prevoze. U teretu pomoći su cement, školski materijal, igračke za djecu, medicinska oprema i ostale potrepštine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.