Izrael konačno priznao da je 2007. uništio nuklearni reaktor u Siriji

Screenshot YouTube

IZRAEL je prvi put priznao da je 2007. bombardirao navodni sirijski nuklearni reaktor, ustvrdivši kako bi taj napad trebao biti upozorenje Iranu da mu neće biti dopušteno razviti nuklearno oružje.

Izraelska vojska je objavila ranije povjerljive snimke iz zrakoplova, fotografije i obavještajne dokumente o svom zračnom napadu 6. rujna 2007. na postrojenje Al-Kubar u blizini Deir al-Zora, na istoku Sirije.

Reaktor izgrađen uz pomoć Sjeverne Koreje

U tim dokumentima se tvrdi da je reaktor izgrađen uz pomoć Sjeverne Koreje i da bi za nekoliko mjeseci počeo s radom. Reuters nije još uspio potvrditi te tvrdnje.

Ovo otkriće Izraela dolazi nakon što je premijer te države Benjamin Netanyahu posljednjih mjeseci nekoliko puta tražio od Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice da zauzmu čvršći stav protiv Irana, saveznika Sirije.

Israel Katz, obavještajni ministar Izraela, na Twitteru je napisao: "Operacija (iz 2007.) i njezin uspjeh jasno su pokazali da Izrael neće nikad dopustiti da nuklearno oružje bude u rukama onih koji prijete njegovom postojanju – Sirije tada, Irana danas".

Bačeno 18 tona bombi


Izraelsko ministarstvo je u detalje opisalo događaje uoči noći između 5. i 6. rujna kad je osam borbenih zrakoplova F-16 i F-15s izvršilo misiju nakon polijetanja iz zračnih baza Ramon i Hatzerim. Na metu napada je bačeno osamnaest tona bombi.

Bivši američki predsjednik George W. Bush je u svojim memoarima iz 2010. godine otkrio da je razgovarao s tadašnjim izraelskim premijerom Ehudom Olmertom o sirijskom postrojenju prije no što je uništeno, no da mu nije dao zeleno svjetlo za napad.

Zamjenik Busheva savjetnika za sigurnost James Jeffrey je u srijedu rekao kako je bivši predsjednik bio "apsolutno pun podrške" za taj čin.

"Razjasnio je da smo veoma sretni što se tim događajem uklonila ta prijetnja te da će Sjedinjene Države stajati uz Izrael ako im iz te situacije nastanu nove prijetnje, točka", poručio je Jeffrey za izraelski vojni radio.

Sirija, potpisnica Sporazuma o ograničavanju nuklearnog oružja iz 1970. godine, odbacila je da je napadnuto mjesto bilo nuklearni reaktor, kao i da je Damask ikada razvijao nuklearno oružje u suradnji sa Sjevernom Korejom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.