Izdavačka kuća o blogerici koja širi laži o covidu: Više joj nećemo slati knjige

Foto: Facebook/FaH

NAKON što je Index u subotu objavio veliku temu o Alis Marić, poznatoj blogerici i pokretačici stranice Čitaj knjigu, u kojem smo razotkrili njezine opasne laži i teorije zavjere o pandemiji koronavirusa, izdavačka kuća Fraktura poručila je kako joj više neće slati knjige.

> Hrvatska blogerica širi opasne laži o koroni. Prati je pola milijuna ljudi

Javnost je šokirala i Facebook komentarom o vožnji taksijem, prilikom koje je, unatoč molbi taksista, odbila staviti masku, zbog čega se Marić u konačnici ispričala.

> Blogerica se ispričala za ponižavanje taksista: Kajem se zbog manjka suosjećanja

Podsjetimo, Marić vodi Facebook stranicu koju je do objave članka na Indexu pratilo gotovo 570 tisuća ljudi, a sad je taj broj pao na nešto manje od 552 tisuće pratitelja.

Index se danas upitom obratio izdavačkoj kući Frakturi, o čijim knjigama je Marić pisala na svojoj Facebook stranici.

"Stavovi gospođe Marić indirektno ugrožavaju tuđa prava"

"Javne osobe, a Alis Marić to bez sumnje jest, svojim stavovima mogu utjecati na mišljenje drugih te stoga imaju posebnu odgovornost kada istupaju i javno i privatno. Nažalost, Alis Marić, kao i brojne druge javne osobe, ne shvaća da je demokracija zaštita drugih, prije svega slabijih i ugroženih, i da pravo na slobodu govora ne znači da se mogu iznositi stavovi koji će dovesti do ugrožavanja drugih", odgovorio nam je glavni urednik Frakture Seid Serdarević. 

"Stavovi gospođe Marić o bolesti COVID-19, jednako kao i neki drugi koje iznosi na svome profilu, indirektno ugrožavaju tuđa prava, a u slučaju njezina nenošenja maske prilikom vožnje u javnom prijevozu i tuđe zdravlje. Nakladnička kuća Fraktura surađivala je s gđom Marić, kao i s ostalim blogerima koji prate knjigu, novinskim redakcijama i književnim kritičarima, slanjem recenzentskih primjeraka svojih izdanja", poručio je Serdarević.

"Više joj nećemo slati Frakturine knjige"

"Smatramo da, nažalost, gospođa Alis Marić svoju veliku vidljivost nije iskoristila za javno dobro, već upravo suprotno, te joj stoga više nećemo slati Frakturine knjige, ali je, naravno, ne možemo spriječiti da o njima piše", zaključio je glavni urednik Frakture u odgovoru Indexu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.