Izborno povjerenstvo BiH: Čovićeva i Dodikova stranka pokušavaju opstruirati izbore

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

SREDIŠNJE izborno povjerenstvo BiH (SIP) smatra da se svjesno pokušava opstruirati provedba izbora u zemlji raspisanih za 2. listopada te da se stoga i odugovlači s usvajanjem odluke o njihovom financiranju, priopćilo je danas to tijelo.

Nakon što je Dom naroda parlamenta BiH glasovima zastupnika iz HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ranije ovog tjedna odbio donošenje odluke kojom bi se Vijeće ministara BiH obvezalo osigurati 6.5 milijuna eura za financiranje izbora, SIP se oglasio priopćenjem u kojemu stoji kako je očigledno da se "činjenjem ili nečinjenjem ili na drugi protupravni način" pokušava presudno utjecati na svakog birača u Bosni i Hercegovini da glasa na izborima 2. listopada.

Tegeltija: Novaca će biti kada za to bude vrijeme

SIP je ranije procijenio kako je za financiranje izbora potrebno osigurati 6.5 milijuna eura, a kako zbog opstrukcije srpskih zastupnika u državnom parlamentu i Vijeću ministara nije usvojen proračun za 2022. godinu, predloženo je da se ta sredstva osiguraju iz alternativnih izvora odnosno iz akumuliranog viška prihoda u državnom proračunu.

Ministarstvo financija BiH, kojemu je na čelu Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a BiH, ocijenilo je kako je to protuzakonito pa su ministri iz vladajuće hrvatske stranke odbili prihvatiti da se o tome raspravlja na razini Vijeća ministara BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon toga ocijenio kako nema razloga za uznemirenost te da će novaca za izbore biti, a oni će biti osigurani kada za to bude vrijeme.

SIP: Pokušavaju nas omamiti i uspavati

Iz SIP-a su u srijedu ocijenili kako su potpuno neodgovorne izjave poput onih da ima vremena i da će biti novaca za izbore.

"To su poruke koje se daju, kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju SIP kao najodgovornije operativno tijelo za provedbu izbora u državi. Takve izjave, osim što su nakon 19. svibnja protupravne, imaju za cilj i svjesno usmjeriti ovu nezavisnu državnu komisiju u slijepu ulicu i time je blokirati i odmaknuti od njene posvećenosti pripremi izbora i provedbi zakonom striktno propisanih obaveznih rokova, koji uključuju i neodložive, zakonom propisane, rokove određene na sate i dane. Umjesto ispraznih riječi potrebno je odmah osigurati sredstva za provedbu izbora", naveli su u reagiranju.

Međunarodna zajednica snažno podupire provedbu izbora u BiH 2. listopada i inzistira da domaće vlasti osiguraju sredstva za to.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.