Izbio manji požar na jedinom ruskom nosaču aviona, posada evakuirana

Foto: Twitter

NA zapovjednom brodu ruske ratne mornarice Admiral Kuznetsov izbio je požar, javljaju ruski mediji. Radi se o jedinom ruskom nosaču zrakoplova, a požar je izbio dok je bio usidren u brodogradilištu Zvjozdočka u Murmansku, na Barentsovom moru, objavila je novinska agencija TASS.

Izvor iz hitne službe rekao je danas za TASS da je 20 ljudi evakuirano te da je požar ugašen i "nije bilo žrtava".

U pogonu do 2024.

Brod se u trenutku požara nalazio na remontu, a čelnik Ujedinjene brodograđevne korporacije, koja nadzire obnovu broda, Aleksej Rahmanov rekao je za RIA Novosti da se incident dogodio tijekom popravaka.

Admiral Kuznetsov je izvan upotrebe i na suhom doku radi popravka od 2018. Brod je težak 43.000 tona, ima posadu od 1300 članova i naoružan je protubrodskim i protuzračnim raketnim sustavima. U studenom 2022. ruski su dužnosnici rekli da popravci idu prema planu i da će brod biti spreman do prvog kvartala 2024.

U studenom je Rahmanov rekao novinarima u Moskvi da su detektirani kvarovi u odvojenim dijelovima broda, ali "radovi idu prema planu". Očekuje se da će obnova brodu dati novi borbeni potencijal i produljiti njegov vijek za dodatnih 10 do 15 godina, izvijestio je Naval News.

Niz nesreća

Oko Admirala Kuznetsova godinama su se nizale nesreće. U listopadu 2018. najveći ruski plutajući suhi dok je potonuo, zbog čega se jedna od njegovih dizalica od 70 tona srušila na pilotsku palubu broda.

U prosincu 2019. dvoje članova posade je poginulo, a više od desetak ih je ozlijeđeno nakon požara koji je izbio u skladištu i prouzročio štetu od 8 milijuna dolara.

Projekt popravka broda također je opterećen korupcijom. U ožujku 2021. glavni direktor brodogradilišta koje je nadziralo popravke uhićen je zbog pronevjere 45 milijuna rubalja, izvijestio je TASS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.