Izaslanica UN-a: Krvoproliće u Mjanmaru je neizbježno, poduzmite nešto

Foto: EPA

POSEBNA izaslanica Ujedinjenih naroda za Mjanmar Christine Schraner Burgener pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a na akciju kako bi se izbjeglo krvoproliće u toj jugoistočnoj azijskoj zemlji.

Na jučerašnjoj zatvorenoj sjednici 15-članog vijeća, Schraner Burgener rekla je da vojska koja je preuzela vlast u Mjanmaru 1. veljače nije sposobna upravljati zemljom. Upozorila je i da će se situacija samo pogoršati, prenio je Reuters njezine riječi.

Ubijeno je više od 520 ljudi

"Razmotrite sve dostupne alate za kolektivnu akciju i učinite ono što je ispravno, ono što stanovnici Mjanmara zaslužuju i spriječite višedimenzionalnu katastrofu u srcu Azije. Vijeće mora razmotriti potencijalno značajnu akciju koja bi preokrenula tijek događaja jer je krvoproliće neizbježno", naglasila je UN-ova posebna izaslanica, inače 57-godišnja Švicarka.

Najmanje 521 civil ubijen je u prosvjedima protiv puča, od čega 141 samo u subotu, prema podacima udruženja za pomoć političkim zatvorenicima. Subota je bila najkrvaviji dan nemira do sada.

Borbe su se također rasplamsale između vojske i pobunjenih etničkih manjina u pograničnim regijama, dok izbjeglice traže sigurnost u susjednim zemljama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.