Ivo Josipović: Nasilje nad ženama još uvijek je dio folklora i mentaliteta u Hrvatskoj

POVODOM Dana žena predsjednik Ivo Josipović u svoj je ured na Pantovčaku primio predstavnice ženskih udruga te svakoj poklonio ružu. U razgovoru s njima dotaknuo se pitanja diskriminacije žena te nasilja nad ženama.

Predsjednik je tako primijetio kako je "sramotno što Hrvatska još nema ženu u generalskom činu" dodajući kako se 15 godina od završetka Domovinskog rata još uvijek neadekvatno vrednuje doprinos žena u obrani Hrvatske. Istaknuo je kako je diskriminacija žena najvidljivija na tržištu rada jer su za iste poslove manje plaćene nego muškarci.

Govoreći o nasilju nad ženama, predsjednik je kazao kako je takvo nasilje još uvijek dio folklora i mentaliteta u nekim krajevima Hrvatske, a nasilnici su često upravo visokoobrazovani muškarci. Josipović je kazao i kako dobiva na stotine pisama protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, dodajući kako je taj zakon samo doprinio smanjenju broja začeća i povećanju rizika za pacijenta.

Predstavnice ženskih udruga nisu krile zadovoljstvo rečenim, ističući kako nijedan državnik koji ih je do sada primio nije iznio tako konkretne stavove. Nakon primanja, otišle su do Kamenitih vrata gdje su prosvjedovale protiv diskriminacije žena na tržištu rada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.