Pobuna normalnih katolika protiv Markićke i Batarela: "Vjernici trebaju glasno reći da se ne slažu s tim"

Foto: Hina, Index

KATOLIČKI vjernici kojima je dosadilo da ih u javnosti predstavljaju ekstremisti i vjerski fanatici pokrenuli su peticiju kojom žele izraziti svoje neslaganje s ekstremnim stavovima. Radi se, prije svega, o ispadima katoličkih ekstremista okupljenih u udrugama Vigilare i U ime obitelji, ali i biskupa Vlade Košića koji je nedavno izjavio da "ustaštvo nije fašizam".

>> Pobuna normalnih katolika protiv Markićke, Košića i Batarela: Vi ne govorite u naše ime

"U našem društvu imamo zloporabu religije"

Ivan Markešić, sociolog religije i liberalni sekularni vjernik, za Index je kazao kako se radi o zloporabi religije koja je sve prisutnija u našem društvu. Markešić kaže kako pravi vjernik nije ekstremist.

"Pravi vjernik nije ekstremist, pravi kršćanin i pravi katolik nije ekstremist, on prihvaća drugoga i vjeruje da ta druga osoba, bez obzira na to što ona vjeruje u drugog boga, vjeruje u boga i kao takvu je prihvaća", kazao je Markešić.

"Kad govorimo o našim prilikama, imamo zloporabu religije u bilo kojem pogledu, i u političkom i u religijskom, dakle ne u vjerskom smislu. To je nešto što nije na čast katoliku i nije na čast kršćaninu", dodao je.

"Privatizacija boga"

Markešić smatra da Crkva kao institucija ne potiče niti podržava ekstremizam. On problem vidi u ljudima unutar Crkve koji istupaju pojedinačno i pozivaju se na instituciju čiji su dio.

"Ne bih rekao da se u priču o ekstremizmu uključila Crkva kao institucija. Katolička crkva u Hrvatskoj je dio Katoličke crkve koju vodi papa Franjo i vidimo kako je on vodi i kakvi su njegovi stavovi. Ovdje imamo neke ljude koji su unutar sustava Katoličke crkve i ne shvaćaju vrijeme u kojem se nalaze i u kojem se nalazi Crkva te jednostavno smatraju da su oni jedini tumači iskrene vjere i tako privatiziraju boga. To je privatizacija boga. Oni smatraju da su jedini koji mogu ponuditi spasenje", kazao je Ivan Markešić, sociolog religije.

Vjernici bi se trebali glasno izjasniti

Smatra da bi se pravi katolici i vjernici trebali glasno izjasniti o tome da se ne slažu sa shvaćanjem vjere kakvo vlada u našem društvu danas i odvojiti se od ekstremista.

"Katolici i vjernici trebali bi glasno kazati da se ne slažu s tim i takvim shvaćanjem vjere. Problem je i kod nas što nitko od vjernika ne bira svećenstvo, vodstvo u Crkvi nameće se ljudima, a onda oni govore u njeno ime. Kad netko od biskupa ili svećenika govori o stavovima Crkve, to nisu njeni stavovi, to su stavovi tog pojedinca koji govori", zaključio je Markešić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.