Italija traži rješenje za posrnulu aviokompaniju Alitalia, nitko je ne želi

Foto: EPA

TALIJANSKA vlada traži alternativu za posrnulu zrakoplovnu kompaniju Alitalia nakon što su propali svi dosadašnji pokušaji pronalaska kupca iz privatnog sektora, kazao je talijanski premijer Giuseppe Conte.

"Jasno je da trenutno nemamo tržišno rješenje za Alitaliju. Vlada zapravo preferira takvo rješenje, no naravno da ćemo razmotriti, i to upravo činimo, i druge alternative", naglasio je Conte.

Nije pojasnio što misli pod alternativom, izbjegavajući odgovoriti na pitanje namjeravaju li nacionalizirati kompaniju.

Talijanska vlada u više je navrata pomicala rokove zainteresiranim kupcima za dostavljanje ponude za Alitaliju, bez rezultata. Posljednji je istekao 21. studenog.

Dobili zajam od 900 milijuna eura

Država je u svibnju 2017. uvela izvanrednu upravu u kompaniji, koja je nastavila s radom zahvaljujući državnim zajmovima od ukupno 900 milijuna eura. Conteova vlada je odobrila dodatnih 400 milijuna eura kredita koji bi tom prijevozniku trebao osigurati opstanak do iduće godine.

Do prošlog tjedna jedan od glavnih kandidata za preuzimanje Alitalije bila je državna željeznička kompanija Ferrovie dello Stato (FS), koja je predvodila konzorcij za njezino preuzimanje. Konzorcij se raspao nakon povlačenja Alitalije, kompanije u vlasništvu obitelji Benetton, koja upravlja zračnim lukama i autocestama. Članovi konzorcija bili su i talijansko ministarstvo gospodarstva i američka zrakoplovna kompanija Delta.

Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa također je pregovarao o preuzimanju Alitalije, ali je u više navrata istaknuo da je spreman dostaviti ozbiljnu ponudu tek nakon temeljitog restrukturiranja i ukidanja znatnog broja radnih mjesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.