Istraživanje potvrdilo: Amerikanci, pogotovo Trumpovi glasači, potpuno zaluđeni teorijama zavjera

Screenshot: Youtube

DA MNOGI Amerikanci vjeruju u mnoge glupe, sulude, štetne i vjerojatno potpuno pogrešne stvari, nije posebna novost. Ali da to vrijedi pogotovo, iako ne i isključivo, za pristaše novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, pokazuje nova anketa.

Navedenu anketu proveli su zajedno Economist i YouGov sredinom ovog mjeseca. Zaključak koji iz rezultata ankete proizlazi nije posebno iznenađenje: sklonost vjerovanju u teorije zavjera uvelike proizlazi iz poklapanja tih teorija s vlastitim političkim uvjerenjima.

Kako piše Catherine Rampell za Washington Post, najbolji primjer je "Pizzagate", bizarna teorija zavjere prema kojoj Hillary i Bill Clinton vode pedofilski lanac i krijumčare dječje roblje iz jedne pizzerije u Washington D.C. Navodni dokaz za ovu optužbu su šifre koje su nadobudni desničari "dekodirali" iz hakiranih e-mailova američkih demokrata koje je objavio Wikileaks, vjerojatno uz pomoć ruskih tajnih službi.

Skoro pola Trumpovih glasača vjeruje u Pizzagate

No u Pizzagate ne vjeruje samo nekolicina internet-čudaka, kako se možda čini na prvi pogled. Prema ovoj anketi, gotovo polovica Trumpovih glasača vjeruju da je Pizzagate istinit. Rezultat je još nevjerojatniji s obzirom da je anketa provedena nakon što je muškarac upao u pizzeriju Comet Ping Pong s jurišnom puškom kako bi sam vidio kriju li se u njenom podrumu zatočena djeca i žrtve pedofilskog lanca. Muškarac je pritom otvorio vatru, nakon čega je uhićen. Inače, ova pizzerija uopće nema podrum.

Oko polovice Trumpovih glasača vjeruje i da je Obama zapravo rođen u Keniji, što bi značilo da je ilegalno odslužio dva predsjednička mandata, iako se i sam Trump odrekao teorije zavjere koju je godinama promicao.

Trump se, međutim, nije odrekao teorije zavjere prema kojoj su milijuni ilegalnih imigranata prevarom glasali na predsjedničkim izborima i tako osigurali njegovoj suparnici Hillary Clinton apsolutnu većinu glasova. Oko 60% posto Trumpovih glasača i sami u to vjeruju, ali i 25% glasača same Clinton.

Dok glasači Clinton uglavnom (njih 87%) vjeruju službenoj procjeni američke obavještajne zajednice da je Rusija hakirala e-mailove demokrata kako bi pomogla Trumpovoj kampanji, velika većina Trumpovih glasača (80%) odbija prihvatiti taj zaključak.

20% glasača obaju kandidata vjeruje da je napada 11.9. izveden "iznutra"

S druge strane, oko 50% glasača Clinton vjeruje da je Rusija manipulirala samim izbornim rezultatima, što je Obamina administracija odbacila kao neosnovanu optužbu. Ovi rezultati pokazuju da nepovjerenje u izborni proces raste među glasačima obje velike stranke, republikanaca i demokrata.

Jednaki postotak glasača Trump i Clinton - oko 20% - vjeruje da je američka vlada sudjelovala u planiranju napada na Blizance 11.9.2001. Zabrinjavajući udio jednih i drugih također vjeruje da cjepiva uzrokuju autizam, iako medicinski stručnjaci nisu utvrdili nikakvu povezanost između jednog i drugog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.