Iran poručuje da je spreman na razmjenu zatvorenika s SAD-om

Foto: EPA

TEHERAN je u nedjelju opetovano istaknuo da je spreman na razmjenu zatvorenika sa Sjedinjenim Državama "bez preduvjeta", rekavši da je sada Washington na potezu.

Islamska Republika je još u prosincu rekla da je spremna na druge razmjene zatvorenika s SAD-om nakon razmjene Amerikanca koji je bio u iranskom zatvoru za Iranca zatočenog na američkom tlu.

"Postoji spremnost na razmjenu svih zatvorenika (...) bez preduvjeta, ali američka vlada sve dosad nije htjela odgovoriti", rekao je u nedjelju Ali Rabii, glasnogovornik vlade, prenosi poluslužbena agencija Isna.

"Čini se da je Amerika sada spremnija nego prije" da poduzme takve mjere, dodao je, rekavši: "Washington je obaviješten o našoj raspoloživosti."

Odgovarajući na upit agencije France Presse, State Department nije ni potvrdio ni demantirao da bi se trenutačno razgovaralo o zatvorenicima.

"Osjetljive diplomatske razgovore ne vodimo preko medija", rekla je glasnogovornica američke diplomacije Morgan Ortagus.

"SAD je odlučan u nakani da vrati kući sve Amerikance koji su nepravedno zatvoreni u inozemstvu", rekla je kratko.

Rabii je izrazio zabrinutost za zdravstveno stanje iranskih zatvorenika u SAD-u ustvrdivši da se s njima "dobro ne postupa".

U ožujku, dok je pandemija covida-19 bila u Iranu na vrhuncu, SAD je pozvao Teheran da oslobodi sve američke zatvorenike. Teheran je zatražio od Washingtona da učini isto s iranskim zatvorenicima.

Islamska Republika je od ožujka u više navrata privremeno oslobodila više od 100.000 zatvorenika zbog pandemije koronavirusa, objavilo je iransko pravosuđe.

Teheran i Washington, neprijatelji su više od 40 godina, a neprijateljstvo je eskaliralo 2018. kada se SAD povukao iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015., nakon čega je Teheranu ponovo uveo teške gospodarske sankcije.

U iranskim zatvorima je nekoliko iransko-američkih državljana, poduzetnik Siamak Namazi, njegov otac Bagher i Morad Tahbaz, ekološki aktivist.

Teheran je 19. ožujka privremeno oslobodio veterana američke ratne mornarice Michaela Whitea, objavio je američki State Department.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.