Inzko: Dvometarski mural srebreničkog krvnika u Foči ledi krv u žilama

Foto: OHR BiH

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je danas kako se veličanje osoba osuđenih za ratne zločine u toj zemlji pretvorilo u neku vrstu uobičajene aktivnosti na koju gotovo nitko više ne reagira.  

U posebnoj izjavi koju su prenijeli mediji u BiH, Inzko je istaknuo kako je zbog te činjenice prisiljen pozvati sve u zemlji i inozemstvu da se tome suprotstave i barem na taj način zaštite žrtve ratnih zločina i njihovo dostojanstvo, ali i osiguraju proces pomirenja bez čega je nezamisliv status kandidata jedne države za članstvo u Europskoj uniji.

"Današnja situacija toliko je sramotna da bismo mogli napraviti ‘turističku’ mapu gradova u Bosni i Hercegovini s muralima ratnih zločinaca", poručio je Inzko ukazujući pritom posebice na slučaj Foče, grada u istočnoj Bosni, gdje su tijekom rata počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima.

Neposredno prije nego što je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u lipnju pravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog odgovornosti za ratne zločine, u Foči je na pročelju jedne od najvećih zgrada u tom gradu osvanuo veliki mural kojim se slavilo tog zločinca.

"Foča je prvak u širenju zlokobnih poruka mržnje"

Kako je to bila tek jedna u nizu sličnih provokacija, Inzko je ovaj grad označio "prvakom" u širenju zlokobnih poruka mržnje i straha, ali je istaknuo kako diljem Republike Srpske postoji veliki broj ulica i trgova koji nose imena po osuđenim ratnim zločincima, kao i po onima koji su uspjeli pobjeći od ruke pravde, no čiji su zločini neporecivi i dokumentirani.

Inzko je dodatno upozorio kako je nedopustivo da se u RS-u i dalje niječe genocid u Srebrenici te relativiziraju povijesne činjenice dok cijeli svijet, od Kanade do Australije i Hrvatskog sabora, obilježava 26. obljetnicu tog zločina u kojemu je pobijeno više od sedam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Samo dan prije Inzkove izjave aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je zanijekao kako je u Srebrenici počinjen genocid.

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu ustvrdio kako je "znanstveno dokazano" da u Srebrenici nije ubijeno osam tisuća, nego tri i pol tisuće Bošnjaka.

"Meni je i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer govorio kako je za njih neprihvatljivo da mi govorimo da nije bilo genocida u Srebrenici. Ja sam mu rekao da nije bilo genocida i da mi neće to zabraniti", kazao je Dodik dodajući kako je zbog toga spreman i na nove američke sankcije.

"Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i mora imati posljedice"

Na Dodikove konstatacije, kao i na nekažnjeno i već uobičajeno iscrtavanje murala poput onoga u Foči, Inzko je odgovorio porukom kako je to samo dokaz da u BiH nema trajnog mira kao preduvjeta zatvaranja Ureda visokog predstavnika (OHR), na čemu inzistiraju baš iz RS-a.

"Mogu li se održavati komemoracije za srebreničke žrtve diljem svijeta dok se njihov krvnik slavi u BiH, isti onaj krvnik koji svojim dvometarskim muralom ledi krv u žilama svake normalne osobe, uključujući visokog predstavnika? Tko će se vratiti u taj grad (Foču) pod takvim uvjetima?" postavio je pitanje Inzko koji potkraj mjeseca napušta dužnost u BiH i prepušta je njemačkom političaru Christianu Schmidtu.

U jednoj od svojih posljednjih poruka u sadašnjoj ulozi pozvao je međunarodnu zajednicu da što prije razmotri mjere kojima će se onemogućiti veličanje ratnih zločinaca, a one koji to čine suočiti s odgovornošću kakva bi ih čekala u bilo kojoj zemlji civiliziranog svijeta.

"Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i to mora imati posljedice", kazao je Inzko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.