Interventni fond: "Intenzivno se radi" na njemu, ali nitko ništa ne zna



JUČER je predsjednica Vlade potvrdila da njeni savjetnici rade na planu stvaranja fonda potpore gospodarstvu, ali dodala je i da nije sigurno kakav će biti model tog fonda i s koliko će novaca raspolagati.

Na Indexov novinarski upit o tome u kojoj je fazi osnivanje fonda, kakav će biti budžet i koji kriteriji za pomoć, Ministarstvo gospodarstva je odgovorilo vrlo kratko: "Intenzivno se radi na rješavanju tog pitanja, a o detaljima ćete saznati uskoro".

Već se nekoliko dana u medijima piše o tome kako savjetnički tim premijerke Jadranke Kosor radi na uspostavljanju "kriznog fonda" potpore gospodarstvu, prvom pravom hrvatskom verzijom financijskog modela oporavka. Dosad se borba protiv recesija vodila isključivo dizanjem poreza. Ipak, nije razjašnjeno na koji bi način taj fond trebao raditi i odakle uopće novac za potporu tvrtkama.

Tiha rasprava

Ovih se dana po medijima raspravlja o interventnom fondu za koji nisam siguran da ga je službeno prezentiralo ni Ministarstvo gospodarstva ni potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Ministar gospodarstva Đuro Popijač jučer je rekao kako po njegovim saznanjima nema još prave službene najave modela potpore, ali je dodao i da je dobro da se o tome vodi rasprava.

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski na sastanku s novinarima prije dva dana najavio je konkretan potez ubrizgavanja deset milijardi kuna gospodarstvu posezanjem u rezerve komercijalnih banaka i smanjenjem stope obavezne pričuve, ali je takvu pomoć strogo uvjetovao konkretnim i jasnim garancijama Vlade o postavljanju jasnih kriterija pomoći zdravim tvrtkama.

Još uvijek nije jasan točan model pomoći. Poslodavci se nadaju da bi Vlada pomagala posrnulim tvrtaka, savjetnički tim premijerke po medijskim spekulacijama preferira osnivanje posebnog fonda, a Rohatinski vjeruje da bi najjednostavniji model bio financiranje putem neke već postojeće institucije kao što je Hrvatska banka za obnovu i razvoj.

Nema plana, a pitanje je ima li novaca

"Ukoliko se budemo odlučimo na osnivanje fonda, pomoć će moći dobiti samo oni koji budu zadovoljili vrlo čvrste kriterije", izjavila je jučer premijerka Kosor, te dodala da bi novac trebalo proslijediti onim gospodarskim subjektima koji će ga moći iskoristiti za pokretanje gospodarstva, čuvanje radnih mjesta i novo zapošljavanje.

U trenutnoj situaciji, proračun za sljedeću godinu zbog visokih rashoda ne predviđa dodatne milijarde za ulaganje u gospodarstvo, ali dosad nikad nije bio problem obaviti preraspodjelu ili rebalans.

Puno toga za zabrinuti se

Najviše upada u oči nedostatak jasnog plana. Premijerkini savjetnici su tek prije nekoliko dana počeli razgovarati o osnivanju interventnog fonda, i to nakon što se Hrvatska već nekoliko kvartala nalazi u recesiji. Istodobno su podaci o kreditiranju od strane banaka, te o stopi nenaplativih kredita iznimno negativni. Nitko nije protiv ideje o pomoći gospodarstvu, ali mnogi sumnjaju u sposobnost Vlade, kao i u transparentnost procesa.

"Sljedeća godina će vjerojatno biti teža od ove, pa će vjerojatno biti teže raditi i vama i Vladi i meni, ali nadam se da ćemo u konačnici krajem 2010. moći rezimirati što smo napravili. I vjerujem, uistinu sam uvjerena, da ćemo napraviti neke korake naprijed", rekla je Kosor novinarima. Ipak, činjenica da o interventnom fondu počinje razmišljati nakon što su sve ozbiljne zemlje svijeta već uložile bilijune eura u pokretanje svojih gospodarstava, više je nego zabrinjavajuća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.