Inspektorat: Izdali smo zabranu prodaje i naredili povlačenje sumnjivih pića

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Državni inspektorat se oglasio o slučaju trovanja pićima koja na tržište stavlja Coca-Cola.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Zabrana stavljanja na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda

"Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila je inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci. U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, koji su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ističemo kako u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.  

Slijedom zaprimljenih novih informacija tijekom jučerašnjeg dana o događanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela je jedan uzorak Coca-Cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca-Cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine.

Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Također sanitarna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u Zagrebu.

U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda.

Inspekcijsko postupanje je u tijeku te odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzet će zakonom propisane mjere te će Državni inspektorat o istome obavijestiti javnost", priopćio je DIRH.

Danas zabilježeni novi sumnjivi slučajevi trovanja

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je rekao da su zabilježeni novi sumnjivi slučajevi trovanja nakon konzumacije pića koje proizvodi Coca-Cola.

"Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman, postupamo prema protokolu. Pravodobno su obaviješteni policija, DIRH i DORH. Imamo nekoliko novih bolesnika. Četiri pacijenta su u KBC-u Zagreb, jedan na opservaciji u Vinogradskoj i jedan u Varaždinu", rekao je te dodao kako se radi o blažim slučajevima te da će osobe biti otpuštene na kućno liječenje. Kazao je i da je dvoje u direktnoj vezi s konzumacijom pića. 

Podsjetimo, to su četiri nova slučaja u odnosu na one o kojima je Beroš izvijestio jučer. Ukupno je šest novih sumnjivih slučajeva, a sedmi je čovjek koji je još prije četiri dana hospitaliziran u Rijeci s kemijskom ozljedom jednjaka nakon konzumiranja Romerquellea.

"Mjesta panici nema, ali određenom oprezu ima", rekao je Beroš koji je ponovno ljudima preporučio da piju vodu iz vodovodne mreže. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.