Inspekcija voli Horvatinčića: U Varšavskoj se guše zbog smrada iz trafostanice, ali "sve je po propisima"

TRAFOSTANICA koja je za potrebe Horvatinčićevog projekta postavljena u Varšavskoj ulici, najmanje tri mjeseca ispuhuje neugodan miris po fekalijama, zbog čega okolni stanari u ljetnim mjesecima uopće ne otvaraju prozore.

Topli, smrdljivi zrak izlati 24 sata dnevno. Stanari Varšavske radije ne otvaraju prozore

"Iz otvora trafostanice 24 sata dnevno izlazi topli, neobično smrdljivi zrak. Zagađenje se osjeća u stanovima u Varšavskoj, stanari ne mogu otvoriti prozore niti da bi prozračili stanove", napisala je  u žalbi 13. lipnja odvjetnica stanara Radmila Bonifačić. Od Ministarstva zdravstva je zatražila da se hitno ispita količina ispušnih plinova iz trafostanice i garaže i utjecaj na zdravlje ljudi.

Kako tjednima iz Milinovićevog ministarstva nije dobila nikakav odgovor, čak ni potvrdu da je žalba zaprimljena, Bonifačić 6. srpnja šalje požurnicu.

"Ova inspekcija je zaprimila predstavku na emisije u okoliš koje se šire iz garaže i trafostanice. Radi se o emisijama u okoliš, što nije u nadležnosti ove inspekcije, pa je predstavka proslijeđena Inspekciji zaštite okoliša", odgovorio je 14. srpnja viši sanitarni inspektor Zvonimir Kramarić.

Inspekcija izašla na teren, onjušila, pogledala i rekla - sve je OK!

Stanari Varšavske se, u međuvremenu, i dalje žale odvjetnici na nesnosan smrad, šef projekta Tomo Horvatinčić stigao je jahtom usmrtiti dvoje ljudi, a odgovor od Inspekcije zaštite okoliša ipak je stigao - 26. kolovoza.


Inspektori su, ne navodeći u dopisu kojeg dana, izašli na teren i napravili organoleptičku analizu, koja uključuje samo provjeru osjetilima njuha i vida, te utvrdili da nikakvog onečišćenja nema! Ponjušili i pogledali, ne koristeći nikakve aparate za mjerenje štetnih čestica u zraku...

"Organoleptički je iznad samih rešetkastih otvora utvrđeno da u vrijeme inspekcijskog nadzora nije bilo strujanja zraka niti su se osjetili neugodni mirisi. Postojao je problem ispuštanja zraka kroz navedene rešetke u Varšavskoj ulici kod broja 4-6, ali je uklonjen usklađivanjem sustava ventilacije i odzračivanja radnog prostora, prije dva do tri mjeseca", odgovorila je Inspekcija zaštite okoliša.

"Nema osnova za daljnje postupanje"

Zrak iz trafostanice i garaže sada izlazi na rampi Varšavska-Gundulićeva, a inspektori tvrde da to, opet, nije u njihovoj nadležnosti!

"U kontaktu s Odjelom za atmosferu i onečišćenje zraka, utvrđeno je da se predmet ne može sagledavati kao stacionarni izvor emisije i ne podliježe Uredbi o graničnim vrijednostima emisija u zrak. Tu se radi o emisijama radnog prostora, za koje nije nadležno ovo tijelo", odgovaraju inspektori zaštite okoliša.

Rampa na otvorenom, gdje struji smrdljivi zrak, vodi se, dakle, kao radni prostor. "Obzirom na gore navedeno, nema osnova za daljnje postupanje prema propisima po kojima postupa ovo tijelo", zaključila je Inspekcija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.