Indonezija fetvom zabranila cjepiva, nije teško pogoditi kakve su posljedice

Ilustracija (nije fotografija događaja iz članka): EPA

INDONEZIJSKO Vijeće ulema, najviše islamsko tijelo u toj zemlji, u kolovozu je ove godine zabranilo uporabu cjepiva protiv ospica i rubeole, zbog sumnji da se proizvode od materijala dobivenog od svinja, koje se u islamu smatraju nečistim životinjama.

Mada je u slučajevima kada nema prikladnog zamjenskog cjepiva zakonski dozvoljeno i korištenje zabranjenog cjepiva, mnogi stanovnici Indonezije ipak slijede ovu religioznu odredbu, što dovodi do pada kolektivnog imuniteta, tj. kolektivne zaštite od spomenutih bolesti, piše Science Alert.

Navedena vjerska zabrana, odnosno fetva, nije zakonski obvezujuća, ali muslimani koji strogo slijede religiozne principe svoje zajednice shvaćaju takve zabrane vrlo ozbiljno.

Raste opasnost od epidemije ospica i rubeole

Kada se tome pribroji i nepovjerenje građana prema cjepivima općenito i neupućenost stanovnika u to kako cjepiva djeluju i na koji način štite cijelo društvo, opasnost od epidemija ospica i rubeole sve je veća. Indonezijska vlada stoga ulaže golem trud kako bi povećala razine procijepljenosti u svojoj zemlji.

Tako je unatoč mnogim problemima uspjela pokrenuti projekt cijepljenja djece na otoku Javi kako bi zaustavila učestale pojave žarišta ospica. Cilj vlade je bio cijepiti skoro 70 milijuna djece između 9 mjeseci i 15 godina starosti.

Projekt se, za sada, pokazao uspješnim.

"Uspjeli smo postići 95-postotnu procijepljenost među mlađom populacijom. Nadamo se da ćemo uskoro doći i do 100-postotne procijepljenosti", rekao je Soekarwo, guverner Istočne Jave.

Neke islamske zajednice nemaju takvu fetvu

Nemaju sve islamske i židovske zajednice problem s lijekovima koji se baziraju na želatini dobivenoj od svinja, pogotovo ako se radi o tako važnoj stvari kao što je visoka procijepljenost.

Primjerice, državni Odbor za fetvu malezijske države Terengganu donio je 2016. godine odluku o obaveznom cijepljenju. 

Zanimljivo je kako su se upravo zbog te odluke indonezijske vlasti obratile Vijeću ulema (MUI), s nadom da će Vijeće donijeti istu odredbu (fetvu). No, dogodilo se upravo suprotno. Vijeće je odlučilo da su cjepiva haram (zabranjena ili nedozvoljena). Vijeće je ipak priznalo kako se radi o osjetljivoj odredbi jer nema zamjenske vrste cjepiva. Time su zapravo svoje sljedbenike stavili u nezgodnu situaciju - ako žele zaštititi svoju djecu od ospica i rubeole, moraju kršiti vjersku odredbu. Indonezijske vlasti traže rješenje za novonastalu situaciju.

No, posljedice ovakve, zbunjujuće fetve ipak su ozbiljne. Naime, za razliku od Jave, gdje procijepljenost djece iznosi 95%, na ostalim područjima Indonezije procijepljenost je, zbog harama i neinformiranosti stanovnika, izuzetno niska. Negdje iznosi samo 7%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.