Indijski astrolozi šire paniku: Potpuna pomrčina Sunca donosi ratove i glad

INDIJSKI astrolozi predviđaju nasilje i nemire diljem svijeta kao rezultat potpune pomrčine Sunca koja će se u srijedu vidjeti sa pola površine Zemlje, dok te crne prognoze pobijaju astronomi, znanstvenici i drugi pobornici sekularizma.

U hinduističkoj mitologiji, demoni Rahu i Ketu progutaju Sunce tijekom pomrčine, isisaju iz njega svjetlost koja daje život te to uzrokuje da hrana na Zemlji postane nejestiva, a voda više nije za piće. Trudnim ženama se preporučuje da ostanu u kućama kako bi spriječile da im se djeca rode bolesna, a potiču se ljudi na molitvu i ritualna kupanja u svetim rijekama.

"Parovi bi učinili sve kako bi osigurali da se dijete ne rodi na taj dan"

Nekome ovakav način praznovjerja može zvučati suludo u doba znanstvene revolucije kroz koju svijet prolazi, no neki praktični primjeri pokazuju da Indijci nisu baš hladni prema prognozama svojih astrologa. Tako je ginekolog iz bolnice Fortis u New Delhiju Shivani Sachdev Gur izjavio da je mnogo majki koje su određene za carski rez na sutrašnji dan zatražilo da im se taj termin promijeni. "Parovi bi učinili sve kako bi osigurali da se dijete ne rodi na taj dan", izjavio je Gur te dodao kako su takva vjerovanja duboko ukorijenjena u indijsko društvo, piše YahooNews.

Astrolozi predviđaju da će se u danima nakon pomrčine povećati razina lokalnog i regionalnog nasilja, a to se posebno odnosi na prostor Indije, Kine i drugih jugoistočnih azijskih država. Astrolog Raj Kumar Sharma otišao je toliko daleko da  tvrdi kako će tih dana biti ubijen neki politički vođa u Indiji te da će se sukobi između zapadnih država i Irana još više produbiti. Kraj toga njegovog proročanstva je da bi se mogla dogoditi američka vojna akcija u Iranu, ali to će doći tek nakon 9. rujna kada Saturn uđe u znak djevice.

Znanstvenici tvrde kako je to samo prirodni fenomen

Raj kaže kako je svaki puta, u posljednjih 200 godina, kada se to dogodilo, izbio svjetski rat ili neki regionalni rat. Nisu samo Indijci ti koji se boje pomrčina Sunca, nego slična razmišljanja imaju i stanovnici Kine gdje se na jednom portalu pojavio tekst u kojem stoji kako je 95-postotna mogućnost da se u godinama nakon pomrčine dogodi neki rat ili neredi.

S druge strane barikade stoje oni koji još uvijek vjeruju u racionalnost i tvrde kako su sve te priče astrologa samo način da se širi njihov posao predviđanjem opasnosti i propasti svijeta. "Prije su bili izrazito moćni u Indiji, ali posljednjih godina ta njihova moć je u padu", rekao je predsjednik Indijske udruge racionalista Sanal Edamaruku. Astronomi i drugi znanstvenici pokušavaju razbiti mit o tragičnom ishodu pomrčine Sunca argumentom kako je to samo prirodni fenomen u kojem se između Sunca i Zemlje smjesti Mjesec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.