Incident u Intersparu. Odbili mu primiti novčanicu od 200 eura, on zvao policiju

Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

U TRGOVINI Interspara u Velikoj Gorici došlo je do incidenta kada je kupac pokušao platiti račun od oko 30 eura novčanicom od 200 eura premda je na ulazima u trgovine tog lanca istaknuta obavijest da privremeno ne primaju novčanice od 200 i 500 eura.

Kupac nije htio otići s blagajne, pozvao je policiju

Kupac nije želio otići s blagajne i pozvao je policiju, no na kraju je morao otići bez obavljene kupnje. Policija je utvrdila da slučaj s blagajne nije u njihovoj nadležnosti te su ga uputili na Inspektorat. Utvrdili su i da nije došlo do remećenja javnog reda i mira u trgovini Interspara.

Iz Spara Hrvatska su nam potvrdili incident koji se dogodio u Intersparu u Velikoj Gorici.

Spar: "Istaknuli smo obavijesti na ulazima, ograničenje je privremeno i uvedeno je da bismo raspolagali dovoljnom količinom svih apoena eura za povrat kupcima"

Istaknuli su da na ulazima u sve njihove trgovine stoji obavijest da u razdoblju dvojnog optjecaja, koje traje još nekoliko dana, ne primaju novčanice od 200 i 500 eura. Tvrde i da su jedna od rijetkih trgovina koje kupcima uzvraćaju isključivo eure. 

"Kao što je istaknuto na ulazima u sve naše trgovine ovo smo privremeno ograničenje kod plaćanja gotovinom uveli kako bismo raspolagali dovoljnom količinom svih apoena eura za povrat našim kupcima u prva dva tjedna prelaska na novu valutu, do 14. siječnja. Odluka je donesena u kontekstu najave banaka o mogućim poteškoćama s opskrbom eurima u gotovini u prvo vrijeme 2023. godine te poučeni iskustvom naših kolega u Sloveniji i Austriji iz razdoblja kada su oni uvodili euro", kazali su nam iz Spara.

"Djelatnici, posebno oni na blagajnama, zadnjih 10 dana odrađuju iznimno zahtjevan posao"

Kako napominju, osim na ulazima u trgovine, obavijesti o tome da do 14. siječnja ne primaju novčanice od 200 i 500 eura istaknute su i na blagajnama. 

"U prvom tjednu naši su kupci, od ukupnog plaćanja gotovim novcem 74% platili u kunama, a samo 24% platili u eurima. Koliko je opsežna operacija promjene valuta koju su odradili naši djelatnici govori podatak da smo u proteklih dva tjedna samo zaprimljenih kovanica kuna u banke otpremili u težini većoj od 10 tona. Još jednom ističemo kako svi naši djelatnici, a osobito oni na blagajnama, u proteklih deset dana odrađuju iznimno zahtjevan posao i svim našim kupcima olakšavaju prelazak na novu valutu, na čemu smo im iznimno zahvalni", poručili su iz Spara. 

Neslužbeno iz Spara govore da je kupac bio neugodan i u jednom trenutku po ruci okrznuo blagajnicu, no kažu da od svega nisu htjeli raditi problem. Policija, podsjetimo, nije utvrdila da je došlo do remećenja javnog reda i mira ili da je bilo drugog razloga za njihovo postupanje. 

Nema propisa koji trgovce može natjerati da primaju sve apoene

O slučajevima kada trgovci ne primaju određene apoene eura HNB kaže da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene nove službene valute u Hrvatskoj, no "postoje objektivne okolnosti u praksi zbog kojih se od toga može odstupati". Drugim riječima, nema propisa koji trgovce može prisiliti da prihvaćaju sve apoene.

No u Sparu napominju da se praksa neprimanja novčanica od 200 i 500 eura odnosi samo na razdoblje dvojnog optjecaja, odnosno da vrijedi zaključno s 14. siječnja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.