INA traži naftu 40 milja od Dubrovnika

INA sa dva istraživačka broda "Oceanic Challenger" i "Kasandra V" 40-ak milja od Dubrovnika traži naftu i plin.

Odavno se zna da u južnom Jadranu postoje nalazišta zemnog plina i nafte, no istraživanja su bila neisplativa zbog tadašnje niske cijene energenata zbog čega bi bušenje na velikim dubinama bilo neisplativo. S povećanjem cijena nafte i plina moguća nalazišta na velikim dubinama su postala rentabilna, jer se pretpostavlja da su u južnom Jadranu skrivene velike zalihe nafte i plina, piše dubrovniknet.

"Krajem 2011. godine započelo je snimanje 2D i 3D seizmike na istražnim prostorima srednjeg i južnog Jadrana. Za navedene je radove na lanjskom javnom natječaju angažirana tvrtka Compagnie Générale de Géophysique (CGG)", kažu iz Ine. Ugovor je navodno vrijedan više od 50 milijuna kuna.

Ranije su istraživanja stručnjaka ruskog Gazpromnjefta pokazala da i Konavosko polje leži na značajnim količinama nafte. Studija Hrvatskog geološkog instituta 2009. godine otkrila je na području Dubrovačko-neretvanske županije značajne zalihe zemnog plina. Dr. Božo Protljan iz Geološkog instituta tada je izjavio da preliminarna istraživanja na velikim dubinama pokazuju značajne rezerve plina, koji može biti povezan s naftom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.