INA od Srbije traži povrat imovine i naknadu štete u vrijednosti 200 milijuna eura

U BEOGRADU započeo je proces na osnovi tužbe kojom vodeća hrvatska naftna kompanija INA od Srbije traži povrat imovine i nadoknadu štete, piše Danas. Vrijednost procesa je oko 200 milijuna eura, a riječ je o kontroverznom slučaju nastalom raspadom Jugoslavije, kada su benzinske crpke i druga imovina za koju INA smatra da je bila njeno vlasništvo stavljeni pod vlasništvo kompanije Beopetrol, da bi u procesu privatizacije Beopetrol bio prodan ruskom Lukoilu.

Nadležan u Vladi Srbije za postupak privatizacije bio je ministar Aleksandar Vlahović. On je više puta izjavljivao da je prodaja Lukoilu izvršena transparentno i s punim vlasničkim pravima Beopetrola. Lukoil je još prilikom kupovine u ugovor unio zaštitnu klauzulu prema kojoj je za sve sporove odgovorna srpska strana. Argument srpske strane je da su benzinske crpke kompanije Ine prije razdruživanja bile društveno vlasništvo što znači da Ina nije bila njihov vlasnik već samo korisnik.

S druge strane, u Ini tvrde da je Ina-Trgovina postala jedinstvena tvrtka 1989. godine s poslovnim jedinicama koje nisu imale svojstva pravne osobe. Nastavak suđenja zakazan je za 31. svibanj ove godine jer su strane uzele odgodu za upoznavanje s dokumentacijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.