Vlada smislila kako će namaknuti 1000 eura za bebe: Drastično režu sredstva za zapošljavanje?

Foto: Index

KAKO se neslužbeno doznaje, proračunska izdvajanja za provođenje aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini mogla bi biti četiri puta manja nego lani, piše Novi list.

Iz nacionalnih izvora za cijeli niz mjera aktivne politike zapošljavanja osiguralo bi se maksimalno 250 milijuna kuna, što je čak četiri puta manje nego prošle godine, a rezanjem HZZ-ovog proračuna vjerojatno bi se našao izvor sredstava za isplatu obećanja o tisuću eura za svako novorođeno dijete.

HZZ za Index: Bit će dovoljno novca

Nakon što su se pojavili napisi da će Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ove godine dobiti manje sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, iz HZZ su takve informacije demantirali.

Za Index su rekli kako nije istina da će imati manje sredstava za zapošljavanje, iako im kažu, još nije poznato koliko će točno novaca dobiti iz nacionalnog proračuna.

Iako su i sami potvrdili da još ne znaju koliko će dobiti novca od države, što znači da im jednako tako država može smanjiti budžet, ipak su uvjereni da će biti dovoljno novaca kako bi proveli sve predviđene mjere za zapošljavanje. A tvrdnju da će imati dovoljno novca, pojašnjavaju tako da će ove godine više povući iz EU, te samim time i ostavljaju otvorenu mogućnost da im država ipak sreže budžet.

"Tijekom 2016. godine iz EU sredstava planirano je 530 milijuna kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanje što je značajno veći iznos EU sredstava nego prošle godine.


Navedena sredstva, uz dodatna sredstva iz nacionalnog proračuna koja će nam biti poznata donošenjem Državnog proračuna za 2016. godinu, bit će dovoljna za provedbu svih programa mjera aktivne politike zapošljavanja", rekli su za Index iz HZZ-a.

Lani su od države dobili gotovo milijun kuna za zapošljavanje

Kriteriji i uvjeti korištenja mjera sukladni su, kažu, preporukama Europske komisije i usvojenim Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015.-2017. godine i biti će korigirani u daljnjem radu u dogovoru sa socijalnim partnerima i preporukama provedene vanjske evaluacije mjera aktivne politike tržišta rada.

"Dodatni naglasak bit će na mjerama obrazovanja te se planira povećani obuhvat mjerama osposobljavanja, usavršavanja, dodatne prekvalifikacije kako nezaposlenih, tako i novozaposlenih ili zaposlenih kojima zbog promjene tehnoloških uvjeta rada i nedostatka vještina prijeti otpuštanje", rekli su u HZZ-u.

Također su istaknuli da je tijekom  2015. godine ukupno isplaćeno 1.194.637.693,10 kn za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja.

Od toga je 941.651.269,70 kuna bilo iz proračuna, a 252.986.423,50 kuna su namaknuli iz EU sredstava.

Inače, u 2015. godini je u mjere aktivne politike zapošljavanja bilo uključeno ukupno 41.595 korisnika.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.