Imamo savršeno rješenje za načelnika Murtera koji se ljuti zbog cijena kroasana

Foto: Index/Pixsell/Dusko Jaramaz

NAČELNIK Murtera, stanoviti Toni Turčinov, objavio je fascinantan status na Facebooku koji najbolje opisuje izraz “kratko, ali glupo”.

>> Načelnik Murtera ljutit zbog cijena: "Pa kroasan u Zagrebu košta tri puta manje"

Turčinov, načelnik turističkog mjesta na jadranskom otoku, tako je usred sezone otkrio da su cijene u trgovinama na otocima više nego, nećete vjerovati, cijene u trgovinama na kontinentu. Zapažanje za Nobela iz ekonomije, nema sumnje.

Je li se načelnik jučer materijalizirao na Murteru?

“Žalosno je da kad dođe sezona cijene u svim dućanima skoče za 40 posto. Žalosno je da jedan kroasan dođe u Zagrebu 3 puta manje nego u Murtere”, započinje svoju žalopojku načelnik Turčinov.

”Nažalost,ustavom je zabranjeno da se mi kao lokalna samouprava miješamo, tkz. tržišna sloboda😬😬”, zaključuje načelnik Turčinov, za kojeg bi netko naivan možda rekao da se jučer materijalizirao na Murteru usred turističke sezone pa se iščuđava stvarima koje su ne samo opće poznate nego i lako objašnjive, odnosno prilično logične.

Zanimljivo je uočiti i žal za nemogućnošću da općina, odnosno vrli načelnik, osobno određuje cijene u trgovinama. Netko naivan bi rekao da većina ljudi 2019. shvaća da cijene u trgovinama određuje niz faktora, kao što su cijena transporta koja, pak, ovisi o geografiji, potražnja i ostale “sitnice” specifične za turističku sezonu.

Kad živiš od tuđeg novca, slobodno tržište je misterij

No kad ste navikli živjeti od tuđeg novca, a ne onog koji ste zaradili na tržištu, onda, baš kao i načelnik Murtera, ne razumijete što je to tržište, odnosno zakon ponude i potražnje.

Budući da nema puno smisla objašnjavati uvaženom načelniku Turčinov što je sve pogrešno u njegovoj objavi, iznijet ćemo mu samo jedan prijedlog s obzirom na to da već kao načelnik ne može određivati kakve će cijene biti u trgovinama.

Otvorite pekarnicu i naplaćujte kroasane po 3 kune na Murteru. Sretno

Ukratko, načelniče Turčinov, postoji jedan genijalan način za smanjenje cijena kroasana na Murteru: Maknite se iz politike, otvorite pekarnicu ili trgovinu i naplaćujte kroasane po tri kune. Ne zaboravite pritom udovoljiti svim propisima, platiti harač Hrvatskoj gospodarskoj komori i sve ostale bezbrojne namete koje kao poduzetnik morate plaćati. 

Uzevši u obzir vaše dubinsko poznavanje stanja na tržištu i same ideje slobodnog tržišta, ne sumnjamo da će, pa čak i ako propadnete kao poduzetnik, Murter svakako profitirati.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.