Imamo dokument: Zaprešićki HDZ u prosincu je odbio dati novac Hitnoj pomoći

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Index

TRAGEDIJA u kojoj je jučer na rukama prolaznika umro mladić u Zaprešiću, potresa taj grad, ali i cijelu zemlju.

Podsjetimo, mladiću je jučer pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici. Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je udaljena 600-tinjak metara od mjesta događaja, a u njoj nije bilo liječnika nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je jučer ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru.

HDZ-ov gradonačelnik tvrdi da on ne može biti odgovoran, no dokument pokazuje suprotno

Danas se oglasio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je izjavio da on "ne može biti odgovoran za to". 

No nove informacije pokazuju da bi se odgovornost za jučerašnju tragediju itekako mogla tražiti i na vratima HDZ-ovog gradonačelnika Zaprešića i gradskih vijećnika koji mu osiguravaju većinu.

Većina u tamošnjem gradskom vijeću u prosincu je prošle godine, naime, hladnokrvno odbila da se dio novca koji ide za financiranje Savjeta HDZ-ovog gradonačelnika preusmjeri upravo za Hitnu medicinsku pomoć, što je predložio SDP, a Index je u posjedu njihova prijedloga.

"Predlaže se značajno umanjenje stavke kojom se podmiruju naknade za članove Savjeta gradonačelnika. S obzirom na dosadašnje rezultate Savjeta gradonačelnika i dosadašnju praksu upravljanja Gradom Zaprešićem, Klub vijećnika SDP-a smatra da Gradonačelniku uopće nije potreban Savjet te se predlaže njegovo raspuštanje i ukidanje, jer je više nego dovoljna brojka od 60 zaposlenih u Gradskoj upravi, koji mogu puno više doprinijeti razvojnim projektima Grada Zaprešića.

HDZ nije htio dati Hitnoj 300 tisuća kuna koje njihov gradonačelnik baca za savjetnike

Sredstva u iznosu 300.000,00 kuna predlaže se usmjeriti na sufinanciranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći", stajalo je u amandmanu.

No iako je prijedlog podržala čitava oporba, vladajuća koalicija ga je jednostavno odbila. Protiv prijedloga su glasali: Drago Bago, Dario Baća, Ljiljana Popovački Račić, Damir Horvat, Josip Brajdić, Stjepan Đurinski, Mario Jurič, Dražen Lacić, Đurđica Novosel, Krešo Slatković i Josip Držaić.

Na vlasti u Zaprešiću vlada koalicija u sljedećem sastavu: HDZ, HSS, HSU, BM365, Glas Zaprešića i HSLS. 

Posjetimo još jednom, gradonačelnik Zaprešića, HDZ-ov Željko Turk danas se pokušao oprati od ikakve odgovornosti za očiti kolaps sustava medicinske pomoći u gradu kojem je na čelu, rekavši da on "ne može biti odgovoran za to".

Nije odgovoran, a savjetnici su mu bili važniji od Hitne?

"Kad govorimo o vođenju grada i mog utjecaja, ja mogu izraziti žal za ovakvom organizacijom. Ali jasno je da nemam mehanizme kojima bih mogao utjecati. Možda će ovaj događaj utjecati na promjenu regulative za cijelu Hrvatsku. S obzirom da nemam ingerencije, ne mogu niti biti odgovoran. Ali to je manji problem ovog događaja", rekao je Turk za N1 televiziju.

Možda nema mehanizme za utjecaj na ustroj Hitne medicinske pomoći, ali je mogao ukinuti Savjet koji grad od 25 tisuća stanovnika godišnje košta 350 tisuća kuna.

Nije.

Mogao je 300 tisuća kuna preusmjeriti za sufinanciranje dodatnog tima Hitne pomoći, u konačnici postojao je gotov amandman, a njegova ga je vladajuća koalicija trebala samo prihvatiti.

Nije. 

HDZ-ovom gradonačelniku od hitne pomoći za svoje građane očito je bilo važnije imati savjetnike. Sada tvrdi da nema ingerencije i da nije mogao ništa učiniti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.