Imamo dokaz: Na HRT trebala doći zastupnica Albanaca, sve je naprasno otkazano

Screenshot: HRT, Index

HRVATSKA radiotelevizija našla se u novom skandalu. HRT je prvo u nedjelju izbore na Kosovu najavio srpskom zastavom koja je stajala u pozadini za vrijeme trajanja cijele najave priloga. Ta je blamaža javne televizije onda naljutila predstavnike Albanaca, saborsku zastupnicu iz redova te manjine Erminu Lekaj Prljaskaj i kosovskog veleposlanika koji su se sastali s vodstvom HRT, a na sastanku je bio i glavni ravnatelj Kazimir Bačić. 

Nakon sastanka Lekaj Prljaskaj je na Facebooku objavila da se na sastanku zapravo uređivao program HRT-a, a da su šefovi javne televizije obećali da će ih ugostiti, poslati kamere na Kosovo i da će im jedini izvor informacija o stanju na Kosovu odsad biti Radio televizija Kosovo, ali i da će se pokrenuti stegovni postupak protiv trojice djelatnika koji su detektirani kao krivci za srpsku zastavu u najavi priloga.

Ovaj je skandal za HRT upravo postao još gori.

Skandal je za HRT upravo postao gori, Index je došao do potvrde da su htjeli realizirati skandalozni dogovor

S javne su televizije naime danas odaslali priopćenje u kojem su činjenicu da je zastupnica albanske manjine na Facebooku objavila da se na sastanku nje i kosovskog veleposlanika sa šefovima HRT-a zapravo uređivao program te televizije nazvali "pogrešnim interpretacijama i "neutemeljenim tvrdnjama" koji su se pojavili u hrvatskim medijima. 

No Index je došao do još jedne potvrde da HRT ne samo da je dao skandalozna obećanja albanskim predstavnicima, nego ih je itekako namjeravao provesti u djelo. 

Podsjetimo, zastupnica Lekaj Prljaskaj napisala je između ostalog i da je na sastanku dogovoreno da HRT u programu ugosti nju i veleposlanika. 

Zastupnica albanske manjine je trebala gostovati u programu HRT-a već jutros 

Kako je doznao Index, njeno se gostovanje trebalo dogoditi već danas. S HRT-a je u ponedjeljak navečer uredno poslan email djelatnicima programa HRT-a koji danas rade, a koji se inače redovno šalje s programskim uputama za idući dan. 

U tom se emailu nalazi primjerice popis snimanja, ali i gostiju u studiju. 

U tom je mailu, koji su primili zaposlenici HRT-a, stajalo da će zastupnica albanske manjine gostovati danas, u utorak 8. listopada, u 8:30 sati ujutro na HRT-ovom četvrtom programu. 

Nakon što je Index objavio članak o skandaloznom dogovoru šefova HRT-a s predstavnicima Albanaca, sve je, kako se čini, naprasno otkazano jer se Lekaj Prljaskaj jutros ipak nije pojavila u programu HRT-a. 

Gostovanje albanske predstavnice navedeno i u službenom mailu i u HRT-ovom sustavu, imamo dokaz

Informacija o njenom gostovanju, osim u redovnom mailu koji je poslan zaposlenicima, stajao je i u sustavu I-News koji HRT koristi. Tamo je još uvijek stajao danas poslijepodne.

Index je uspio doći do isprinta iz tog sustava u kojem se jasno vidi ime Ermine Lekaj Prljaskaj, saborske zastupnice albanske manjine, koja je u programu emisije Studio 4 trebala gostovati u 8:30.

Trebala govoriti o izborima na Kosovu, baš kao što je napisala da je dogovoreno na sastanku sa šefovima HRT-a

Lekaj Prljaskaj trebala je, kako se navodi u sustavu, govoriti o temi izbora na Kosovu, što se poklapa s onime što je na Facebooku napisala sama Lekaj Prljaskaj nakon sastanka na HRT-u. Uz zastupnicu Albanaca, navedena su i imena drugih gostiju koji su na kraju i gostovali u emisiji, kako je i navedeno. 

S HRT-a su u današnjem priopćenju "odlučno odbacili interpretacije" i "tvrdnje o eventualnom političkom utjecaju na HRT".

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Hrvatska radiotelevizija, odnosno njeno vodstvo, komentirati činjenicu da su u program već uvrstili saborsku zastupnicu albanske manjine, baš kako je, prema onome što je ona napisala na Facebooku, dogovoreno na sastanku. 

Usput bi mogli objasniti zašto je to gostovanje u programu HRT-a onda naprasno otkazano.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.